Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο, έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες οι οποίοι συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και να αμφισβητούν κάθε έννοια καλής γειτονίας. Θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι προφανής η απάντηση από όλους μας. Ότι θα τα προστατεύουμε πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνομιλία της με τον πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτή την ένταση, την οποία η χώρα μας δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε ελπίζω να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο, στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα. Ότι μία ένταση, την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δε μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης που βιώνουμε και στη βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.
“Το θετικό είναι -πέρα από τη σταθερότητα της ελληνικής θέσης- ότι με όσους Προέδρους άλλων χωρών έχω μιλήσει -πριν λίγο μιλούσα με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας- είναι σταθερή η στήριξή τους. Ο ίδιος μάλιστα μου εξέφρασε αυτή τη θέση, έγινε κατανοητή νομίζω η θέση της Ελλάδας για τον Έβρο, ήταν πολύ κρίσιμη η εξέλιξη εκείνη. Αλλά και τώρα οι νεότερες εξελίξεις, στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε τουλάχιστον, κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους”, σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
“Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Και νομίζω ειδικά στο ζήτημα του Έβρου και της φύλαξης των συνόρων μας, επιβεβαιώθηκε και περίτρανα όταν λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στον Έβρο ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας αυτό το μήνυμα: Ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της απασχόλησης και στόχο αποτελεί να είναι η ύφεση το 2020 όσο το δυνατόν λιγότερο έντονη, έτσι ώστε η ανάκαμψη το 2021 να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή.
“Υπάρχει και μία άμεση συσχέτιση μεταξύ της επιτυχίας της χώρας στην αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης και της δυνατότητας της να μπορέσει να ανακάμψει γρήγορα οικονομικά. Πιστεύω ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή με αυξημένη αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ανοίγει και σήμερα η πλατφόρμα για το ταμείο εγγυοδοσίας. Επτά δισεκατομμύρια, τα οποία εκτιμούμε ότι θα πέσουν στην αγορά, για να στηρίξουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ελπίζω οι τράπεζες να κινηθούν γρήγορα ώστε να διαθέσουν τα κεφάλαια αυτά χωρίς περιττές πρόσθετες εξασφαλίσεις και με μεγάλη ταχύτητα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
“Πράγματι, είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχει αυτή η γενναία ενίσχυση και γενναία απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της οικονομίας. Γιατί είναι μεγάλες οι επιπτώσεις, δυσμενείς οι επιπτώσεις από την πανδημία που περάσαμε και ακόμα δεν έχουμε με βεβαιότητα ξεφύγει. Αλλά, υπάρχει μία ευκαιρία για τη χώρα. Να δούμε το παραγωγικό μας μοντέλο και το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Αυτό είναι ένα βάρος που πέφτει σε σας, την κυβέρνηση, αλλά είναι ευκαιρία σαν χώρα συνολικά να τα ξαναδούμε αυτά τα θέματα”, σχολίασε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει και λεπτομέρειες από την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θράκη. “Με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας. Γιατί η Θράκη, παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξακολουθούμε να ακούμε, παραμένει ένα παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μία πολιτική, η οποία έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Βρέθηκα πρόσφατα στη Θράκη και είχα την ευκαιρία να δω τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τη δυναμική αυτών των ανθρώπων που είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας και συμβιώνουν αρμονικά εκεί τόσες δεκαετίες πια”, απάντησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.