Μητσοτάκης: «Η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε σήμερα μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου».

«Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας. Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή τα αυτονόητα, τη μείωση της έντασης, θα έλεγα, τον μηδενισμό υπερπτήσεων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν ποτέ να είναι αποδεκτά από εμάς. Αυτά τα έχουμε δει και για κάποιους μήνες τώρα -όχι για κάποιες εβδομάδες- συνεχίζονται», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, «διατηρώντας το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί και το οποίο τελικά πιστεύω ότι είναι το κλίμα το οποίο θέλουν οι πολίτες και των δύο λαών».

«Θυμάστε ότι και πέρυσι, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, πήγα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είπα ευθέως στους Τούρκους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας, δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις απέναντι στην Τουρκία, μην μας βλέπετε σαν απειλή». Και χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να πρυτανεύει η λογική».

Πηγή: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Intime News