Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε, νωρίτερα σήμερα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους, σχετικά με τις εξελίξεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του NATO.
«Μετά τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, όπου η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να βοηθήσει, υπάρχει μια διάθεση να χτίσουμε ένα θετικό κλίμα. Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε τη διάθεση να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις και να προχωρήσουμε με έναν νέο οδικό χάρτη. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στις σχέσεις μας. Όπως ανακοινώθηκε, συμφωνήσαμε να ξανασυναντηθούμε το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη με μία θετική ατζέντα».
«Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα δια μαγείας», τόνισε ο πρωθυπουργός, «αλλά δείχνει την διάθεση της επαναπροσέγγισης από μια θετική σκοπιά».
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας @RTErdogan. Είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες, να έχει συνέχεια και συνέπεια. #NATOSummit https://t.co/NqMpjG5M7S pic.twitter.com/awn0RmDfG1
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 12, 2023
Οι τρεις άξονες για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία
Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε πως «το πλαίσιο που οραματίζομαι για καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερες δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο».
«Είναι προφανές ότι μια βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας σχετίζεται με την άποψη που έχουν Αθήνα και Λευκωσία. Εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία να είναι κάθετα απέναντι στην Δύση. Το όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των πολυμερών σχημάτων. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του. Είναι μια στροφή αλλά έχω την υποχρέωση να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ειλικρινής η νέα στάση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν.
«Δεν ξεχνάμε όσα έγιναν εδώ και 4 χρόνια»
Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών. Δεν λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα ούτε μπορούμε να μιλήσουμε για μια διαφορετική ημέρα γιατί δεν ξεχνάμε όσα έγιναν εδώ και 4 χρόνια. Το χρωστάμε στους λαούς μας να προσπαθήσουμε έστω και αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Να μην είμαστε σε καθεστώς έντασης, να μην είμαστε στα κόκκινα να το πω σωστά.
Για το αν ο Ερντογάν του έθεσε το θέμα των εξοπλισμών της Ελλάδας, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν τέθηκε γιατί δεν μπορούσε να τεθεί. «Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είναι δρομολογημένο και δεν επιδέχεται ουσιαστικών τροποποιήσεων αλλά συνεισφέρει και στο ΝΑΤΟ και στην αυτονομία της Ευρώπης».
Επίσης, όσον αφορά για το αν τέθηκε το ζήτημα της Θράκης στη συνάντηση με τον Ερντογάν, απάντησε ότι φυσικά και έθεσε το ζήτημα, ωστόσο δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.
Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογ του, Έντι Ράμα και δήλωσε ότι έθεσε το θέμα του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. «Αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια χώρα που έχει θέσει το κράτος δικαίου στην προμετωπίδα του, σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό».
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τα F-16
Για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας τόνισε ότι είναι ισχυρότερες παρά ποτέ. «Μίλησα με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου. «Επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και μπορώ να πω ότι εκτιμώ ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ θα έχουμε σύντομα θετικές ειδήσεις για το πώς προτίθενται να ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».
Τέλος, για τα F-16 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η στάση του Κογκρέσου είναι γνωστή και απομένει να δούμε πως θα διατυπωθεί το αίτημα. «Είναι κοινός τόπος όλων ο τρόπος που θα διατυπωθεί».
Με πληροφορίες από: ertnews, Newsit