Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν και ποιος προετοίμασε το τηλεφώνημα. Τι συμφώνησαν οι δυο άνδρες και τι θα ακολουθήσει στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Ως προσπάθεια να σπάσει ο πάγος και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας σε υψηλό επίπεδο ερμηνεύεται η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επικοινωνία αυτή έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, ενώ είναι η πρώτη επί της ουσίας επαφή των δύο ανδρών μετά από τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μητσοτάκης – Ερντογάν είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά τελευταία φορά στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά εντελώς τυπικά, καθώς αφορμή ήταν ο μεγάλος σεισμός που είχε συμβεί τότε στην επαρχία Ελαζίγ της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται δε ότι κατά την κρίση στον Έβρο το Μάρτιο ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει πως δεν βρίσκει το λόγο να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star είχε δηλώσει τα εξής: «Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πως θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
Δεν συζήτησαν θέματα υψηλής πολιτικής
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, στη σημερινή επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για θέματα υψηλής πολιτικής, αλλά συμφώνησαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα κι έτσι χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, διότι η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί εάν οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν απευθείας μεταξύ τους.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε πως διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ ταυτόχρονα η συγκυρία επιβάλλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα, είναι το μήνυμα της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, η συνομιλία οριστικοποιήθηκε μετά από συνεννόηση ανάμεσα στη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού και υπεύθυνη θεμάτων ΕΕ, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Κατά τις ίδιες πηγές, Μητσοτάκης – Ερντογάν συζήτησαν για θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως η πανδημία του κορονοϊού και η αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό το φως της σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο της ΕΕ που αφορά στο άνοιγμα των συνόρων για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε, μάλιστα, επ΄ αυτού ότι η Ελλάδα δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην πρώτη ομάδα των τρίτων χωρών, για τις οποίες η ΕΕ θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Πηγή: Newsit
Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης