Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Πηγές του ΥΠΕΘΑ διευκρινίζουν για την ατζέντα των συνομιλιών [pic]

Ξεκίνησε σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στην Άγκυρα, η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών καθώς και πολιτικοί αξιωματούχοι.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, καθώς επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ. Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας είναι προγραμματισμένο για τις 7 Δεκεμβρίου 2023, στην Θεσσαλονίκη. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έκανε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία εμφανίζεται ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά την διάρκεια υποδοχής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

Σύμφωνα με πηγές πληροφόρησης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010, που περιλαμβάνει για παράδειγμα:

Ακόμα σημειώνεται πως, από τα αναγραφόμενα σε μερίδα του τουρκικού Τύπου, σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης, δεν είναι ακριβή όσα δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται και η σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παύλου Μαρινάκη σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με δημοσίευμα της Χουριέτ που αναφέρεται στην έκδοση NAVTEX, λέγοντας πως: «Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Είναι τα ΜΟΕ όπως έχουν περιγραφεί σε κατάλογο από το 2010 και δεν υφίσταται τίποτα από όσα αναφέρονται σε αυτό το δημοσίευμα».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου