Έχει το ενδιαφέρον της η ματιά με την οποία είδαν την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα οι εξ ανατολών γείτονες.
Ολος σχεδόν ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα, στις διαμαρτυρίες που έγιναν, στα μέτρα ασφάλειας που είχαν ληφθεί και στις δηλώσεις των πολιτικών. Δύο από αυτές …μεγαλοποιούν το …σακάκι που φορούσε και το προσλαμβάνουν ως …μήνυμα ..ισχύος με ποδοσφαιρική διάσταση!
Τα βασικά σημεία – μια συμπύκνωση δηλαδή σε …τηλεγραφική μορφή- ακολουθεί:
-Η Μιλλιέτ γράφει στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Δεν καλωσόρισες στην Ελλάδα». Στη ανταπόκριση υπογραμμίζεται ότι η Μέρκελ έγινε δεκτή με έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες έλαβαν μέρος 30 000 άτομα. Σημειώνει ότι η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 50 άτομα και η Μέρκελ δεν έδωσε καμία εγγύηση για την πίστωση των 31,5 δις ευρώ και ευχήθηκε να παραμείνει η Ελλάδα στη ευρωζώνη . Η ανταπόκριση πλαισιώνεται με φωτογραφίες από την επίσκεψη και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ακόμα γίνεται αναφορά στα σχόλια του ελληνικού Τύπου για το σακάκι της Μέρκελ για το οποίο τονίζεται ότι το ίδιο φορούσε στον ποδοσφαιρικό αγώνα όπου η Γερμανία νίκησε την Ελλάδα.
-Η Τουρκίε αναφέρεται στην επίσκεψη στην πρώτη της σελίδα με τον τίτλο «Μήνυμα με το σακάκι από τη Μέρκελ στη γείτονα»(!). Γράφει ότι η Μέρκελ θέλησε κατ’ αυτό τον τρόπο να δώσει το μήνυμα ότι η ισχύς βρίσκεται στα χέρια της.
– Η Χουρριέτ γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Οργή για τη Μέρκελ», δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και υπογραμμίζοντας πως η Μέρκελ δεν έδωσε καμία εγγύηση κατά την πεντάωρη επίσκεψή της. Όπως δήλωσε η ίδια δεν μετέβη στην Αθήνα για να την βαθμολογήσει.
- Η Σαμπάχ δημοσιεύει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Πεδίον μάχης Μέρκελ στην Αθήνα».Το δημοδίευμα πλαισιώνεται με φωτογραφίες από τις συναντήσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με την υπογράμμιση πως συγκρούστηκαν διαδηλωτές και αστυνομικοί και τραυματίστηκαν πολλά άτομα.
-Η Βατάν γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Πεδίον μάχης Μέρκελ στη γείτονα» , σημειώνοντας ότι η επίσκεψη ολοκληρώθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ τα τελευταία πέντε χρόνια, ότι θεωρείται ένα συμβολικό μήνυμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι ο ελληνικός λαός κατά την επίσκεψη της Μέρκελ μετέτρεψε την Αθήνα σε πεδίον μάχης.
-Η Ραντικάλ γράφει για το θέμα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Δεν δόθηκαν χρήματα, δόθηκε μήνυμα». Στο δημοσίευμα που πλαισιώνεται με φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τονίζεται ότι η επίσκεψη Μέρκελ αναστάτωσε την Ελλάδα, έγιναν συγκρούσεις και η Μέρκελ αρκέστηκε στο να πει μόνο να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
-Η Τσουμχουριέτ γράφει για το θέμα, στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο « Μέρκελ Ράους» . Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις επαφές της Μέρκελ και τονίζεται ότι δεν έδωσε χρήματα αλλά μόνο συμβουλές.
-Η Ζαμάν γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Δέκα ημέρες προθεσμία από την ΕΕ στην Ελλάδα» και σημειώνει ότι με έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα και από την άλλη αναφέρεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν αντί για χρήματα προθεσμία στην Ελλάδα και ο Γιούνγκερ είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 18 Οκτωβρίου να θέσει σε εφαρμογή τις υποσχέσεις που έδωσε και να δείξει την αποφασιστικότητα της.
-Η Γιένι Σαφάκ αναφέρεται στην επίσκεψη και τις διαμαρτυρίες , στην πρώτη σελίδα, με τον τίτλο «Μέρκελ πάρε μαζί σου και τους δικούς μας πολιτικούς και φύγε».
-Η Ταράφ αναφέρεται στην επίσκεψη με τον τίτλο «Έμεινε έξι ώρες, είπε μόνο μείνετε στο ευρώ και έφυγε».