Μεγάλη «κόντρα» ανάμεσα σε Γκιουλ και Ερντογάν.

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Αντιπαράθεση ξέσπασε, ανάμεσα στον Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν και τον Αμντουλάχ Γκιουλ με φόντο την προεδρία της Δημοκρατίας. Η διαφωνία των δυο ανδρών, μπορεί να φαίνεται πολιτικής φύσεως, όμως στην Άγκυρα εκτιμούν πως ο πραγματικός λόγος είναι η αντίθεση του Γκιούλ, στην παράδοση των καθηκόντων του στον Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην έναρξη τη λειτουργίας του Κοινοβουλίου στην Τουρκία, δήλωσε πως οι βουλευτές που είναι φυλακισμένοι δεν θα πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης. «Μέχρι να εκδοθεί η οριστική ετυμηγορία οι βουλευτές πρέπει να συμμετέχουν στη νομοθετική εξουσία» δήλωσε ο Γκιούλ.
Δυο εκλεγμένοι βουλευτές ο Μεχμέτ Χαμπέραλ και ο Μουσταφά Μπαλμπάϊ, παραμένουν φυλακισμένοι καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή τους στην παρακρατική οργάνωση Εργκενεκόν.

Ο Ερντογάν, δεν άργησε να απαντήσει τονίζοντας πως δεν θέλει να κάνει πολεμική με τον πρόεδρο, αλλά τόνισε πως «οι βουλευτές δεν συνελήφθησαν τυχαία, δεν συνελήφθησαν στο χωράφι.. η άποψη μας για το θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει.» Ουσιαστικά τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι βουλευτές πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή.

Πάντως στην Άγκυρα εκτιμούν πως ο Γκιουλ είναι ενοχλημένος με τα σχέδια του Ερντογάν σχετικά με την προεδρία και προσπαθεί αν δείξει την αντίθεση του με κάθε ευκαιρία. Ο τούρκος πρωθυπουργός , με την ολοκλήρωση του συνεδρίου και επανεκλογή του στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , έχει δώσει ήδη τα σημάδια της μετάβασης του στην προεδρία της Δημοκρατίας,

Ουσιαστικά ο τούρκος πρωθυπουργός αποχαιρέτισε τους σύνεδρους , δίνοντας το μήνυμα πως ο ίδιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας . «Αυτός εδώ δεν θα είναι αποχαιρετισμός, θα υπηρετήσω τις ιδέες μας και με άλλους τρόπους» δήλωσε ο Ερντογάν στην τέταρτη και τελευταία εκλογή του ως πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν σε όλη την ομιλία του δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα του Γκιουλ, ο οποίος ήταν αυτός που είχε παραδώσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα του, μόλις είχε αρθεί η απαγόρευση της πολιτικής δράσης στον Ερντογάν το 2003.

Στην Άγκυρα, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εκλογή του Ερντογάν ως προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 με το υπάρχων Σύνταγμα. Στην περίπτωση αυτή , μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2015, πρωθυπουργός ενδέχεται να αναλάβει ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
Όμως υπάρχει και το άλλο σενάριο, με την κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης , να αλλάζει το Σύνταγμα και η Τουρκία από κοινοβουλευτική δημοκρατία να μετατραπεί σε προεδρεύουσα δημοκρατία με τον Ερντογάν, να εκλέγεται στη θέση του προέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ο Γκιουλ, διαπιστώνει πως με τη λήξη της προεδρικής θητείας του το 2014 , θα χάσει την εξουσία και ο Ερντογάν θα τον εξαφανίσει από την πολιτική σκηνή , γι’αυτό και η «κόντρα της προεδρίας » φαίνεται πως θα έχει συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Eρντογάν «αποχαιρέτισε» το Κόμμα του.