Mavi Vatan: Η ρεβάνς για το χαμένο τρένο της γεωπολιτικής ο σεβντάς του Eρντογάν

Η ρεβάνς του Σουλτάνου για το χαμένο τρένο στο γεωπολιτικό και ενεργειακό γίγνεσθαι της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο μεγάλος στόχος της επικοινωνιακής καταιγίδας για την αεροναυτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”.

Στις αναλύσεις που γίνονται επι των παραμέτρων της συγκεκριμένης στρατηγικής, είναι ότι στο “χαμένο τρένο” περιλαμβάνονται και τα “βαγόνια” του νεοσυσταθέντος Eastern Mediterranean Gas Forum, από Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρο και Παλαιστινιακή Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι στην προμετωπίδα λειτουργίας του EMGF, θα βρίσκεται η παραγωγή και διακίνηση φυσικού αερίου.

Επιπλέον εκείνο των επικείμενων θετικών ανακοινώσεων επι των ερευνητικών γεωτρήσεων του πετρελαϊκού κολοσσού της
Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε αυτό το πεδίο προστίθεται και η αναταραχή που προκαλει στη γείτονα το καταγεγραμμένο άνοιγμα στην περπατησιά της στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, με διακριτές παροχές διευκολύνσεων, για την ανάπτυξη των γαλλικών μονάδων στην περιοχή.

Από την άλλη είναι ευδιάκριτη σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις η προσπάθεια της Τουρκίας, δια της επίδειξης σημαίας και ισχύος μέσω και της συγκεκριμένης τακτικής άσκησης, να εμπλουτίσει τις ψυχολογικές επιχειρήσεις και να αλλοιώσει τις πραγματικές δυνατότητες αντίδρασης της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης. Σε αυτό το πεδίο άλλωστε είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη στρατηγική αποσκοπεί στην εκμετάλλευση κάθε περιστατικού που θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία θα του επιτρέψουν να αποκομίσει οφέλη.

Το τουρκικό σήμα έχει αποδέκτη και τον διεθνή παράγοντα. Μέσω της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”, καθώς επίσης της επίδειξης ισχύος και της παρουσίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει “τίτλους κυριότητας” των συγκεκριμένων περιοχών, που θα της εξασφαλίσουν θέση ενεργούς συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Άλλωστε η προβολή της αριθμητικής ισχύος, σε μέσα, υλικά και διαδικασίες, είναι το όχημα για την έμπρακτη αμφισβήτηση αρμοδιοτήτων που η Ελλάδα εκπληρώνει βάσει των προβλέψεων σε διεθνείς συμβάεις για τη λειρο αμφισβητώντας έμπρακτα τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στη χώρα μας με συμβάσεις για τη λειτουργία των διεθνών οργανισμών που επιβλέπουν τη θαλάσσια και εναέρια ασφάλεια.