Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωνε άγνοια για το ποιο από τα υπουργεί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Μετανάστευσης, θα προωθήσει την «επίμαχη» τροπολογία.
Όμως υπογράμμιζε σε ότι αφορά στο περιεχόμενο της τροπολογίας: »Ακούω με πάρα πολύ προσοχή εκείνη τη φήμη που λεει: ότι μπορεί να έρθει μια τροπολογία η οποία μπορεί να συνδέει τα θέματα του ασύλου με τα θέματα της έκδοσης ενόψει των 8 τούρκων για τους οποίους, η ελληνική δικαιοσύνη, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν.» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Λοβέρδου
Δείτε τι είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην επιτροπή της Βουλής.
Στις 26 Ιανουαρίου φέτος το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου είχε «ανάψει» κόκκινο, στο τουρκικό αίτημα για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών κάνοντας δεκτά τα αιτήματα των τελευταίων για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο. Πάντως οι αποφάσεις και των τριών συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες.Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν φθάσει στη χώρα μας (Αλεξανδρούπολη) με στρατιωτικό ελικόπτερο το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.