Στις 10.40 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι για δυο ημέρες στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη που έχει συζητηθεί πολύ και μέσα σε ένα κλίμα το οποίο ο ίδιος έχει φροντίσει να δυναμιτίσει με την συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνοδεύεται από την σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν. Τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα είναι ήδη πολύ αυστηρά, ενώ το ίδιο αυστηρά θα είναι και αύριο Παρασκευή στην Κομοτηνή.
Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.
Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διευρυμένες διμερείς συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.
Τσίπρας: Επιμένει για τους τούρκους στρατιωτικούς!
«Η ελληνική Δικαιοσύνη χειρίζεται το ζήτημα των τούρκων στρατιωτικών. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ως ένας λαός δημοκρατικός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας, δεν μπορεί αν μην είναι αντίθετος στις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μια δίκαιη δίκη»
16:34
Ερντογάν: Καταλαβαίνω ότι ο «νεαρός» Τσίπρας θέλει λύση στο Κυπριακό
«Στη δυτική Θράκη, το ζήτημα του αρχιμουφτή, για το αν είναι εκλεγμένος ή δικορισμένος, συνιστά μια σοβαρή πληγή. Πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Για το ζήτημα των θρησκειών, μπορεί αν επιλυθεί σε συνεργασία των υπουργείων. Τα βήματα που θα καταβάλλουμε ειδικά στο Κυπριακό, θα είναι προς την κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο κύριος Τσίπρας, καταλαβαίνω ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εξανίσταται για την συνέχιση του προβλήματος. Βλέπω ότι η πείρα που αποκόμισα από την διαδικασία είναι πολύτιμη. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση Ανάν, δεν θα είχαμ ετα προβλήματα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα και φτάσαμε εδώ»!
16:31
Κλείσιμο με Ιερουσαλήμ
Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, στο κλείσιμο της απάντησής του, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
«Τέλος, για το ακανθώδες ζήτημα της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς. Είμαστε προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει την δημιουργία δύο κρατών. Η απόφαση για αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, δεν συμβάλει στην ειρήνη σε μια εύθραυστη περιοχή», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.
16:29
Φουλ επίθεση από Τσίπρα! Νέο καρφί για την Αγιά Σοφιά!
«Εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ σε τζαμί να κάνουμε θρησκευτική, ορθόδοξη λειτουργία. Όπως λανθασμένα γίνεται στην Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει βούληση για ελευθερία».
16:28
«Καρφί» Τσίπρα για την εισβολή στην Κύπρο!
«Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή. Η ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της είναι ένα κράτος Δικαίου και ελευθερίας».
16:26
Απαντά ο Αλέξης Τσίπρας με… στήριξη στον Ερντογάν!
«Είμαστε γείτονες και πρέπει να συζητάμε. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν τη ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα. Ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη, μίλησε για ορθή τήρηση όχι αναθεώρηση. Η μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία, πρέπει να αποτελέσει μοχλό έλξης. Με την ευκαιρία να πω ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα».
16:23
Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις
Τώρα ερωτήσεις δημοσιογράφων
16:23
Φινάλε με… ευχαριστίες
«Ευχαριστώ για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία. Εύχομαι να συνεχιστεί η εμπορική, τουριστική και κάθε είδους συνεργασία των δύο χωρών» είπε κλείνοντας ο Ερντογάν.
16:22
Σφοδρή επίθεση σε Τραμπ για την Ιερουσαλήμ!
«Θέλω να σταθώ στην απόφαση του κυρίου Τραμπ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Κανείς άλλος δεν επικροτεί την απόφαση περί αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Έκαναν ανακοινώσεις κατόπιν πιέσεων» είπε ο Ερντογάν στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τραμπ!
16:20
Φάκελος προσφυγικό
«Η τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες. Κάνει επενδύσεις 30 δισ. δολάρια. Τι μας δίνει η ΕΕ; 850 εκατ. ευρώ αλλά στην Ερυθρά Ημισέλινο, όχι σε εμάς! Ποιος υποσχέθηκε για τα 3+3 δις ευρώ; Η ΕΕ! Τι έχει δώσει μέχρι τώρα. Τα 850 εκατ. που σας είπα».
16:19
Ο Ερντογάν θέλει… λύση για το Αιγαίο!
«Με συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της τουρκικής Δημοκρατίας. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες».
16:18
Φουλ επίθεση Ερντογάν για το Κυπριακό!
«Για το Κυπριακό, θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, θυμάμαι στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με παρακάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα ότι θέλω να ρωτήσω εσάς. Να κινηθούμε ομονοούντες στις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε χώρες που είναι μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αλλά θέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και πάντα το αναθέταμε σε αυτούς και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Όταν έληξαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε το δημοψήφισμα. Οι τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ κατά 60% ενώ οι ελληνοκύπριοι αρνητικοί κατά 65%. Εκεί μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν έγινε. Πρόσφατα είχαμε άλλη μια συνάντηση. Ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπεκφυγές»!
16:14
Συνδέει την συνθήκη της Λωζάνης με το τζαμί
«Υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του εξωτερικού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να έχει αδειοδότηση του υπάρχου του Φαναρίου. Εμείς την καταργήσαμε αυτή την πρόβλεψη. Εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Δεν πήρα απάντηση. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν».
16:11
Τον… χαβά του για την Συνθήκη της Λωζάνης!
«Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπέγραψε και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία. Όλες αυτές τις χώρες την υπέγραψαν. Υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Τίποτα για τα μειονοτικά μας θέματα; Για το μειονοτικό καθεστώς που διέπει αμφότερες μειονότητες; Στη δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτικές μειονότητες. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν νέες σκέψεις και σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης. Για την μειονότητα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ, ενώ στη δυτική Θράκη μετά βίας τα 2.5000 ευρώ. Υπάρχει χάσμα.
Υπάρχει θέμα επίσης με τον αρχιμουφτή. Είναι διορισθείς. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Οικουμενικό Πατριάρχη», τόνισε ο Ερντογάν!
16:08
Βάζει θέμα ξανά για τους Τούρκους Αξιωματικούς!
«Εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες τύπου PKK και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του προηγούμενου έτους. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια. Ως εκ τούτου πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση περί έκδοσής τους».
16:06
Τουρισμός και συμφωνίες
«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά. Στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας, που θεσπίστηκε επί δικής μου προεδρίας κι ελπίζουμε σύντομα να γίνει στη Θεσσαλονίκη το 5ο συνέδριο. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 2,6 δις. δολάρια, που είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να τις αυξήσουμε. Μιλήσαμε και για την ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ακτοπλοίκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 τούρκοι, ενώ 600.000 έλληνες επισκέπτες φτάνουν στην Τουρκία», είπε για τον τουρισμό.
16:04
Ο λόγος στον Ταγίπ Ερντογάν
«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι μετά από 65 χρόνια έχω πραγματοποιήσει και είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη, 65 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο χώρος μου είναι οικείος, γιατί τον επισκέφθηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού», είπε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
15:56
Και το Κυπριακό στο τραπέζι
«Πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν».
15:55
Δεύτερη αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης!
«Θα ήθελα να είμαι σαφής γι’ αυτό» είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα».
15:53
Μήνυμα Τσίπρα για την συνθήκη της Λωζάνης με το καλημέρα!
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή επίσκεψη, αλλά ιστορική και την πρωτοβουλία του ΠτΔ να προσκαλέσει τον κ. Ερντογάν.
15:51
Ξεκινούν οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν
15:50
Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν
15:30
Όλα εκτός προγράμματος
Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Ερντογάν ήταν να ξεκινήσουν στις 14.50 όμως ακόμα δεν έχουν γίνει. Επίσης είναι σε εξέλιξη ένα θριλερ με την επίσκεψη ή μη της Εμινέ Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα την συνόδευε η Μπέτυ Μπαζιάνα αλλά και τον Σύλλογο Αγάπη όπου θα την συνόδευε η Σίσσυ Παυλοπούλου.
15:14
Κυβερνητικός αξιωματούχος για την κόντρα Παυλόπουλου – Ερντογάν
«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση, με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιητικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο», επεσήμανε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο Πρόεδρο ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις» και σημείωσε πως «είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της».
Σε ερώτηση για το τάιμινγκ της επίσκεψης Ερντογάν, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε: «Οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων».
15:04
Στους δυο ηγέτες θα γίνουν δυο ερωτήσεις. Μια από έλληνα και μια από τούρκο δημοσιογράφο. Στις 16.30 ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
13:37
Πιο μαλακός αλλά μια απο τα ίδια στις απόψεις
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που είμαι και πάλι εδώ σε αυτό το κτίριο που μου είναι οικείο, είπε ο Ερντογάν. Θύμισε ότι κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχε συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Εγω έχω τώρα την τιμή να κάνω την δεύτερη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όπως είπα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει η Τουρκία και η Ελλάδα να πιστέψουν ότι πρεπει να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι. Και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριου. Να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν κοινά. Αρκεί να παραμερίσουμε όσους ε΄χουν ιδεολογικές εμμονές. Εμε΄ς ως χώρα ποτέ δεν εποφθλαμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Ειμαστε δυο λαοί που ζήσαμε κοντά ο ένας στον άλλο. Εχυμε όμως ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Ευχομαι και λεω να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που εγιναν στο παρελθον. θεωρω οτι τα σφάλματα που έγιναν είναι κομμάτι της ιστορίας. Πράγματ πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια. Γι αυτό νομίζω τι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Για να εξασφαλίσουμε τα γερά θεμέλια.Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε με βάση αρχές κοινής λογικής. Να έχουμε κοινή ρητορεία. Εγω σε αυτή μας την συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπροσωπος του τουρκικού λαού και στέλνω την ευγνωμοσύνη μου στον ελληνικό λαό.
13:31
Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορούσε να ανοίξει ένα νεο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός.
13:30
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι περα απο τις διαφορές πρέπει να ψάχνουμε συγκλίσεις.
13:30
Να χτίσουμε γέφυρες και όχι τείχη
Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σκοπός της πρόκλησης είναι να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός θα είναι και ο δικός σας σκοπός και ως μηχανικός που είμαι τις γέφρες ξέρω οτι τις χτίζουμε σε στέρεα θεμέλια. Μίλησε για σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες το διεθνές δίκαιο και την εφαδική ακεραιότητα.
13:24
Πεζός και συνοδευόμενος από το Νίκο Κοτζιά βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Ταγίπ Ενρτογάν προκειμένου να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
13:10
Για αντιπαράθεση με το «καλημέρα» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα τουρκικά ΜΜΕ καλύπτουν φυσικά την επίσκεψη Ερντογάν όπως και τα ελληνικά ΜΜΕ με ζωντανές συνδέσεις. Και αναφέρονται στα όσα έγιναν στο προεδρικό Μέγαρο με την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ταγίπ Ερντογάν.
12:36
Εγώ δεν είμαι καθηγητής πολιτικής αλλά ξέρω καλά το δίκαιο είπε ο Ερντογάν. Πρέπει να απαντήσω σε αυτά που είπατα αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον εαυτό μου.
12:33
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταπάντησε υπενθυμίζοντας στον Ερντογάν ότι δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος και τις απαντήσεις θα τις δώσει η κυβέρνηση. Αν αποφεύγαμε κάποιες εκφράσεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο θα είχαν λυθεί νωρίτερα τα προβλήματά μας, είπε καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος.
12:02
Μαθήματα διεθνούς δικαίου
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέδωσε μαθήματα διεθνούς δικαίου στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ζήτησε αναθεωρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
11:55
Δηλώσεις
Κύριε Πρόεδε σας καλοσωρίζω στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του Τζελαλ΄Μπαγιάρ το 1952., είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του.
Χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την σημαντική. Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να φτιάξουμε γέφυρες φιλίας και είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ.
10:57: Βγήκε από το αεροπλάνο ο Ερντογάν με την σύζυγό του Εμινέ
Χέρι – χέρι ο Ταγίπ Ερντογάν κατέβηκε τα σκαλιά με την σύζυγό του Εμινέ. Βλέποντας το Νίκο Κοτζιά του είπε: «Κόκκινη γραβάτα βλέπω, καλή διπλωματία!» Και γέλασαν όλοι.
10:49
Οι φρουροί «σκιές» του Ερντογάν
Μαζί του στο αεροπλάνο ήταν και θα τον ακολουθήσουν στην αυτοκινητοπομμπή 12 φρουροί του και μαζί του στο αυτοκίνητο θα είναι ο ένας από τους 4 υπασπιστές του υπεύθυνος για την ασφάλειά του.
10:40
Με καθυστέρηση 10 λεπτών έφτασε στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν
10:39
Ποιοι θα συμμετέχουν στις διευρυμένες συζητήσεις κατά την επίσκεψη Ερντογάν
Στις διευρυμένες συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.
Στις 11.30 θα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη
Στις 11.45 θα γίνει επίσημα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΆ ΣΤΟ newsit.gr
Η συνέντευξη Ερντογάν που άναψε φωτιές
Όλα όσα η Αθήνα δεν θέλει καν να ακούει ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην χώρα μας. Άνοιξε σε ανώτατο επίπεδο θέμα αλλαγής της συνθήκης της Λωζάννης, ζήτημα υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά και θαλάσσιων συνόρων μέσω οριοθέτησης (αλλαγής) του εναέριου χώρου, αλλά και των χωρικών υδάτων.
Η συνέντευξη του Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέτρεψε μέσα σε μισή ώρα σχεδόν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί σε διπλωματικό επίπεδο τους τελευταίους πέντε μήνες σχετικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε και τα οποία αποτελούν “κόκκινη γραμμή” διαχρονικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις “πάγωσαν” το Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άναψε το τηλέφωνο από τις επικοινωνίες μεταξύ Μαξίμου, Προεδρικού Μεγάρου και υπουργείου Εξωτερικών. Υπήρξαν ως και απόψεις για ακύρωση της επίσκεψης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ψυχρό “πόλεμο” τις δύο πλευρές. Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ανασκευής των δηλώσεων, ακόμη και πριν την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη επισήμως χαρακτηρίζεται σημαντική καθώς οι διπλωματικές επαφές είναι το βασικότερο μέσο επίλυσης των διαφορών. Ωστόσο, με νόημα επισημαίνεται ότι η θέση της Αθήνας εκφράστηκε με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα πως “η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες, όχι να υψωθούν τείχη”.