Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Mega «Live News» και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα γίνει μέσα στον μήνα τριμερής συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.
«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία χωρίς δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυριακό. Από την άλλη είναι άποψή μου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθάει στην επίλυση του κυπριακού», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης για το Κυπριακό.
«Η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι και είναι η πρώτη φορά από το λέω δημόσια – θα βρεθούν τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, Γκουτέρες, Τατάρ και Χριστοδουλίδης για να επανεκκινήσουν τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων», όπως αποκάλυψε.
«Αν στη συνέχεια ανάγκη και για ένα άλλο σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας προφανώς και θα είμαστε παρόντες, αλλά η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο και πιστεύω ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοήθησε με τον τρόπο της».
«Η Ελλάδα βοήθησε να ξεκινήσει τουλάχιστον συζήτηση γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για δύο κράτη σήμερα στην Κύπρο είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε ποτέ εμείς η Ευρώπη, ο ΟΗΕ, η Κύπρος να το αποδεχτούμε. Το γεγονός όμως ότι εδώ και να χρόνο υπήρξε η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ αυτό δεν έγινε εν κενώ. Έγινε με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδος και σε απόλυτο συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία», τόνισε.
Για τα ελληνοτουρκικά
«Η Χάγη δεν είναι κοντά, ποτέ δεν ήτανε κοντά αν με ρωτάτε, αν θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπορούμε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία και σημαντική μας διαφορά την οποία αναγνωρίσουμε απέναντι στην Τουρκία, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο ναι έχουμε τη διάθεση να κάνουμε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ.Μητσοτάκης σε σχέση με τις ελληνουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι αυτοί που μας επιτρέπουν να εκτονώνουμε δυνητικές κρίσεις.
«Αν με ρωτάτε αν αυτή η προσπάθεια μπορούσε να γίνει όσο ήμασταν σε συνθήκες μεγάλης έντασης με την Τουρκία – είδατε τις έγινε το 2020 με τον φράχτη, είδατε τι έγινε τον Αύγουστο – προφανώς και δεν μπορούσε να γίνει αυτή η συζήτηση σε συνθήκες μεγάλες έντασης», εξήγησε.
«Άρα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης. Είναι ένα πρόβλημα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει να λύσει εδώ και 40 χρόνια», τόνισε.
«Αν μπορούσαμε να το λύσουμε και ήταν το αποτέλεσμα μιας σωστής και δίκαιης διαπραγμάτευσης πιστεύω ότι μια τέτοια λύση τελικά θα ήταν μακροπρόιθεσμα πολύ ωφέλιμη για την πατρίδα μας αλλά από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να δεχτούμε μία λύση για χάρη της λύσης.
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Βλέπω τη διάθεση που έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών να συζητήσουμε. Η διακήρυξη των Αθηνών τι λέει: »Έλα Τουρκία να λύσουμε τα προβλήματά μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο».
Ο πρόεδρος Ερντογάν στην ομιλία του στον ΟΗΕ για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι θέλει μία οριοθέτηση στην ανατολική Μεσόγειο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Είναι μία θετική προσέγγιση. Για το κυπριακό βέβαια επανέλαβε θέσεις οι οποίες είναι παντελώς απαράδεκτες τις οποίες δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να κάνει δεκτές».
Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ασταθής. Είναι μια χώρα η οποία συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συνομιλεί σε συνθήκες αξιοπιστίας γιατί δεν βαρύνεται από κανένα αμάρτημα του ιστορικού παρελθόντας που μπορεί να βαραίνει άλλες χώρες που είχαν ανάμειξη στην περιοχή».
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει. Το Ισραήλ δέχτηκε μία επίθεση με 200 βαλλιστικούς πυραύλους. Σε μια τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκε ένας Έλληνας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, ένα παιδί 26 χρονών που πήγε να κάνει την εργασία του την πτυχιακή του για το πανεπιστήμιο».
«Προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί αλλά πιστεύω ότι η έκκληση η οποία κάνουμε όλοι είναι ότι αυτή η αντίδραση η οποία είναι αναμενόμενη και σ’ ένα βαθμό δικαιολογημένη να μην είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω κλιμάκωση», είπε για τα αντίποινα που ετοιμάζει το Ισραήλ για την ιρανική επίθεση.
«Προφανώς όλοι έχουμε έγνοιες για περιφερειακή ανάφλεξη. Μας ενδιαφέρει να δούμε τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου, Έχουμε μία σημαντική απόκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης. Ανησυχούμε τι θα γίνει από δω και πέρα στην Ερυθρά θάλασσα. Η Ελλάδα έχει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα», συνέχισε.
«Όσο κι αν φαίνεται αυτό δύσκολο στην παρούσα συγκυρία θεωρώ ότι η πίεση να επανέλθουμε με κάποιο τρόπο σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών ολοένα και θα εντείνεται. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η λύση τελικά είναι η μόνη που εξυπηρετήσει τα μακροχρόνια συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».
Πηγή: Newsit / Φωτογραφία EUROKINISSI