Κυπριακή ΑΟΖ: Βίρα τις άγκυρες το ένα ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil

Βίρα τις άγκυρες από το ένα ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, καθώς το Med Surveyor εδώ και λίγη ώρα, έχει χαράξει πορεία προς νότο, προφανώς προς το Οικόπεδο 10. 

Σύμφωνα μάλιστα με ενεργειακές πηγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που επικαλείται η ιστοσελίδα Hellas Journal, θεωρείται ειλημμένη απόφαση η έναρξη των ερευνών στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Την ίδια ώρα το έτερο ερευνητικό σκάφος του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού παραμένει αγκυροβολημένο στο ειδικό κρηπίδωμα που έχει κατασκευαστεό στον λιμένα της Λεμεσού. 

 

Αποφασισμένη η ΕΝΙ

Την ίδια ώρα η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, μετά τα δραματικά γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων με τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποχώρηση του γεωτρύπανου της από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εξέπεμψε μήνυμα αποφασιστικότητας αναφορικά με την τήρηση των συνομολογηθέντων στην ενεργειακή συμφωνία της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό τέθηκε με ευκρίνεια και κατά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, την Παρασκευή στη Ρώμη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρου της Ιταλικής Εταιρείας. Η ΕΝΙ δήλωσε έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά προγράμματα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συμμετοχής του κ. Χριστοδουλίδη στην Υπουργική Συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την Υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη,

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ