Οι κρίσιμες εκλογικές αναμέτρησεις στην Τουρκία έρχονται

Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με αφορμή το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.
Αν και οι σημερινές εκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια για να ανανεώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση από το επίπεδο δημάρχου ως και τον κοινοτάρχη, όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι παρά το πρώτο κρίσιμο τεστ για την πολιτική επιβίωση του Ταγίπ Ερντογάν. Απομένουν άλλα δυο, σε σύντομο διάστημα: οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο και οι κοινοβουλευτικές τον επόμενο χρόνο.

Πάνω από το 92% των 52 εκατομμυρίων και πλέον ατόμων που δικαιούνται να ψηφίσουν εισήλθαν στις κάλπες σε κατι που μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο τεστ για τον Ερντογάν, μετα απο τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού και τα σκάνδαλα διαφθοράς στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα DeutscheWelle περί τα 52 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άνω των 18 ετών ψηφίζουν σήμερα στον τόπο διαμονής τους, στους 81 νομούς της Τουρκίας. Η συντριπτική πλειοψηφία, 48 εκατ. περίπου, κατοικεί σε αστικά κέντρα, με μόλις τρία εκατομμύρια να ψηφίζουν στα χωριά τους. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στους 30 μητροπολιτικούς δήμους της χώρας που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό περιφερειακών δήμων, με τον μεγαλύτερο αυτόν της Κωνσταντινούπολης με περίπου 10 εκ. ψηφοφόρους και 39 περιφερειακούς δήμους.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν συγκεχυμένη εικόνα και το ζητούμενο είναι ποιες θα είναι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος. Κυρίως όμως, ποιος θα κατακτήσει τα μητροπολιτικά φρούρια της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης.

Πάντως η προσέλευση είναι πυκνή από νωρίς το πρωί, ο κόσμος φαίνεται να θεωρεί ότι η ψήφος του είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή και είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά και με σκοπό να εξασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια, δυο πλατφόρμες ανεξάρτητων εθελοντών με δεκάδες χιλιάδες μέλη θα παρίστανται στα εκλογικά τμήματα ως «παρατηρητές» εκτός από τους αντιπροσώπους των 27 κομμάτων που συμμετέχουν.

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Guardian το AKP έχει θέσει ως στόχο να ξεπεράσει το αποτέλεσμα του 2009 που ειχε φτάσει το 38,8%, και ο Ερντογάν είναι πολυ πιθανό να επιβάλει την εξουσία του ακόμη πιο έντονα μετά τις εκλογές. Μια μεγάλη νίκη θα ενθαρρύνει τον Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του Αυγούστου. Ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε επίσης να τροφοδοτήσει αυταρχικές τάσεις και να προαναγγείλει μια περίοδο σκληρής αναμέτρησης με τους διάφορους αντιπάλους του στην πολιτική και στους κρατικούς φορείς.

Ωστόσο οι συγκρούσεις και η βία δεν έλειψαν απο τις κάλπες και οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα σε ομάδες που υποστηρίζουν αντίπαλους υποψηφίους, ενώ δύο μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, διαδήλωσαν γυμνόστηθα σε εκλογικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης αναγκάζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Πηγές: DW/ Guardian