Κουβέλης: Εργαζόμαστε για να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή για τους στρατιωτικούς

«Εργαζόμαστε για να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή για τους στρατιωτικούς» είπε ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβέλης ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη δίκη της Δευτέρας. Πρόσθεσε δε: «Ελπίζω οι δικαστικές αρχές θα δουν το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις» είπε ο κ. Κουβέλης προσθέτοντας ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα αποφευχθεί συμψηφισμός με ενδεχόμενες επιλογές της Τουρκίας».

Όπως εξήγησε ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες στο διπλωματικό επίπεδο και στο επίπεδο των στρατηγικών ηγεσιών για το θέμα των στρατιωτικών που αφορά την φερόμενη διέλευση τους σε ξένο έδαφος. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποδειχθεί, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι αν έχει συντελεστεί η διέλευση δεν υπήρχε πρόθεση από τη μεριά των δύο στρατιωτικών.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός δεν επιχειρεί κανείς με οπλισμό, στολή και διακριτικά να εισέλθει παράνομα σε ξένη χώρα. Παράλληλα όπως εξήγησε υπήρχε χαμηλή νέφωση και χιονόπτωση οπότε ήταν δύσκολο να αναγνωρισθούν τα όρια. Σε άλλες συνθήκες με τη γείτονα χώρα δεν θα αξιολογούνταν ως σημαντικό περιστατικό. 

Σχολιάζοντας τη δήλωση του αμερικανού πρέσβη ο αν. υπουργός είπε αυτό που αυτονόητα μπορεί να πιθανολογήσει κανείς δηλαδή ένα τυχαίο γεγονός να αναδειχθεί ως ένα στοιχείο που θα κλιμακώνει κάποια ένταση. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «είμαστε μια ειρηνική χώρα που υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μπαίνουμε στην τρελή κούρσα των ανταγωνισμών στους εξοπλισμούς αλλά φυσικά έχουμε διασφαλισμένη την άμυνά μας».

«Η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων ούτε αρχίζει και ούτε τελειώνει ποτέ στην κούρσα των εξοπλισμών» ωστόσο πρέπει να έχουμε εξασφαλισμένη την άμυνά μας.«Μπορούμε να υπερασπιστούμε εξαιρετικά την ακεραιότητα της χώρας μας» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας παράλληλα ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και της διευθέτησης των ζητημάτων που αναδεικνύονται». 



ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΑΥΓΗ