Πως ο Νταβούτογλου…εξαφάνισε το Καστελόριζο! Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσιάστηκε περίπου ως “μάγος της διπλωματίας” από Τούρκους και Αμερικανούς. Και πράγματι είναι! Αφού μπορεί ως …ταχυδακτυλουργός να “εξαφανίζει” ένα ολόκληρο νησί, όπως το Καστελόριζο και κυρίως χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση από την Ελλάδα!

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Επενδυτής και η Κύρα Αδάμ  “οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα είναι πάντα χρήσιμες και ενδιαφέρουσες, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να πληροφορηθεί η ελληνική κοινή γνώμη «από πρώτο χέρι» τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα.

Ο κ Νταβούτογλου, λοιπόν, στην προχθεσινή επίσκεψη του αποκάλυψε ότι στις ατέρμονες διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα, η Τουρκία δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο . Για την Τουρκία, το Καστελόριζο…δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο και επομένως είναι ξεχωριστό θέμα και δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο.« Έχουμε συζητήσει γι αυτό, αλλά ως ξεχωριστό θέμα» είπε ο κ Νταβουτογλου. Οι αποκαλύψεις επομένως από αυτή και μόνον την φράση είναι πολλές”.

Τι ακριβώς λοιπόν συνέβη κατά την επίσκεψη του κ.Νταβούτογλου; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  της Κ.Αδάμ πολλά ενδιαφέροντα:

Θέμα…συντεταγμένων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκαλύπτει ότι στις διμερείς συνομιλίες «για το Αιγαίο» η Τουρκία θέτει εμμέσως (το πιθανότερο) αλλά πιεστικά, (λόγω Καστελόριζου) θέμα ..συντεταγμένων του Αιγαίου. Δηλαδή μια διαπραγμάτευση μέσα στη διαπραγμάτευση. Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά επιμένει απέναντι στην τουρκική πονηρία να αναφέρεται γενικώς και αορίστως «στο Αιγαίο» και σε καμιά δήλωση της δεν μπαίνει στον κόπο να καθιερώσει την εκφράσει «το Αιγαίο, στα όρια του FIR Αθήνας /Κωνσταντινούπολης», που περιλαμβάνει χωρίς καμιά αμφισβήτηση και το Καστελόριζο αλλά και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Ρόδο.

Η φράση αυτή του Νταβούτογλου έρχεται να ανατρέψει πλήρως την εικόνα που έχει σχηματίσει η κοιμώμενη τον ύπνο του δικαίου ελληνική κοινή γνώμη εδώ και μια δεκαετία περίπου, για την «ασφάλεια» που παρέχουν οι διαιωνιζόμενες ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές. Η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε και πως επήλθε αυτή η αλλαγή στην τουρκική θεώρηση περί «συντεταγμένων του Αιγαίου» Αποτελεί αυτή επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, ή η καινοφανής τουρκική πρόταση μπαίνει στο τραπέζ με τις… μπάντες, με την ελληνική πλευρά να μην δίνει σημασία;

Πότε ετέθη από την Άγκυρα επισήμως στις διερευνητικές «ξεχωριστό θέμα Καστελόριζου ..στη Μεσόγειο; Αν πιστέψουμε κατά γράμμα την καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται προκειμένου να βρεθεί «κοινός τόπος για έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο..»Με άλλα λόγια, αναζητείται ακόμα και ο κοινός γεωγραφικός τόπος για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η καινοφανής αμφισβήτηση των «ορίων του Αιγαίου» από τον κ. Νταβούτογλου , σαφώς επηρεάζει και το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ, για το μορατόριουμ πτήσεων «στο Αιγαίο» κατά τους θερινούς μήνες, το οποίο αποδεδειγμένα η Τουρκία έχει καταστήσει κουρελόχαρτο τα τελευταία χρόνια. Αλλά επειδή η Τουρκία κατά την προσφιλή πρακτική της πρώτα πράττει και ,λόγω της απουσίας ουσιαστικής ελληνικής αντίδρασης, στην συνέχεια εκφράζεται με επίσημο πολιτικό τρόπο, ας θυμηθούμε ότι από το 1988 η Τουρκία κάνει ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου όποτε θέλει με το αιτιολογικό ότι οι ασκήσεις αυτές δεν γίνονται στο Αιγαίο…

Δεύτερο «χτύπημα»
Η δεύτερη ομοίως ουσιαστική δήλωση του κ Νταβουτογλου είναι η αναφορά στην «ελευθερία στο Αιγαίο» στη Βουλή . Είτε αποδεχτεί κανείς την άμεση και ταυτόχρονη μετάφραση της φράσης «επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι πάντοτε ελεύθερο» είτε αποδεχτεί κανείς την επεξεργασμένη «επίσημη μετάφραση» ότι « επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία», ο κοινός παρονομαστής είναι ο ίδιος. Ο κ. Νταβουτογλου με αυτόν ή εκείνο τον τρόπο επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αν Αιγαίου. Δια του λόγου το αληθές την ώρα που διεξήγοντο οι συνομιλίες στην Αθήνα, 4 οπλισμένα τουρκικά F – 16 εφάρμοσαν στο ακέραιο την τουρκική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου Τα τουρκικά F-16 που απογειώθηκαν από τη την αεροπορική βάση τουΜπαλίκεσιρ εισήλθαν στο FIR Αθηνών στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης στην ΥΠΑ και προέβηκαν σε 8 παραβιάσεις σε νησιά του Αν Αιγαίου. Ωστόσο το ΥΠΕΞ όχι μόνον δεν έθεσε θέμα στον τούρκο ΥΠΕΞ και ούτε προεβη στις προβλεπόμενες ενέργειες, αλλά μέχρι το βράδυ δεν είχε καν ανακοινώσει τις τουρκικές παραβιάσεις.
Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία και ο υπουργός Εξωτερικών της δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να υπενθυμίζουν στην Αθήνα την πρακτική που έχουν εφαρμόσει σταθερά από το 1998 μέχρι σήμερα. Και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών.
Στις 5 Νοεμβρίου 1998 για πρώτη φορά, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στον γ γραμματέα του ΝΑΤΟ δια του τούρκου πρέσβη Ονούρ Οϊμέν τις τουρκικές θέσεις για τα νησιά του Αν Αιγαίου. Με το τρισέλιδο έγγραφο, η Τουρκία αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά αυτά. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η Τουρκία με δεκάδες επίσημα πολιτικά διπλωματικά και επιχειρησιακά έγγραφα εμμένει στις θέσεις αυτές.Οι ελληνικές αντιδράσεις υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι αναποτελεσματικές.

Έτσι όταν τα τουρκικά F-16 παραβιάζουν την κυριαρχία στα Ψαρά, Αντίψαρα, Άνδρο, Φούρνους, Πάτμο, Αρκούς, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, κλπ το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται εγγράφως ότι δεν παραβιάστηκε η κυριαρχία σε νησιά που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς Συνθήκες. Αυτό ακριβώς υπενθύμισε με την αμφιλεγόμενη , ως προς την «επίσημη» μετάφραση φράση του στη Βουλή ο κ. Νταβούτογλου.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι από τον Αύγουστο του 2006 και το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει διαταγή , που κατακερματίζει την ενότητα της ελληνικής κυροιραχιας, αφού στην ουσία απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν προς και να προσγειώνονται στα νησιά του Αν Αιγαίου, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική κυριαρχία.

Ουδείς μέχρι σήμερα, ούτε υπουργοί, ούτε νομικοί σύμβουλοι δεν αντέδρασαν ουσιωδώς και δεν επισήμαναν ότι με βάση την εθνική και διεθνή νομοθεσία η διαταγή του ΝΑΤΟ καθιστά τα νησιά του Αν Αιγαίου μια απέραντο γκρίζα ζώνη. Αυτό ακριβώς υπενθύμισε και εκμεταλλεύτηκε ο κ Νταβουτογλου στην Αθήνα.

Οι ελληνικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω μας , αλλά να γυρίσουμε σελίδα στις διμερείς σχέσεις, (και με κόκκινες τηλεφωνικές γραμμές στο ΥΠΕΘΑ για συζητήσεις κατόπιν εορτής) εκλαμβάνονται από την Άγκυρα ως ευκαιρία να αμφισβητεί πλέον ελευθέρα πλείστα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οικονομικά δικαιώματα από την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τον αεροπορικό έλεγχο στο Αιγαίο και τόσα άλλα.