Και νέες απειλές και πανηγύρια για τα F-35 από τον Ακάρ

 Και νέες απειλές και πανηγύρια για τα F-35 από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εξαπέλυσε εκ νέου απειλές κατά τις Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ αποκάλυψε την ημερομηνία στην οποία θα πάνε Τουρκία τα πρώτα stealth μαχητικά F-35 .

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ μίλησε για «ζητήματα» που υπάρχουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αυτά πρέπει
να επιλυθούν υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, της φιλίας και της συνεργασίας.

Βέβαια, ο πρώην Στρατηγός δεν ξέχασε να εκτοξεύσει για μία ακόμα φορά τις γνωστές προειδοποιήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χαρακτηριστικά, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο» και πρόσθεσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια σε μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ».

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/Κ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών των εγγυήσεων και συμμαχιών», δήλωσε ο Ακάρ.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΑΜ έκανε και πάλι αναφορά στην «μπλε καρδία της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στην 780 χιλιάδων χιλιομέτρων πατρίδα μας και στα 462 χιλιάδες χιλιόμετρα της μπλε πατρίδας μας, αλλά και πέρα των συνόρων μας -όπου κι αν εκτείνεται η γεωγραφία μας- αυτή είναι η γεωγραφική μοίρα της Τουρκίας».

S-400 και F-35

Η Τουρκία προχωρά κανονικά τόσο στην απόκτηση του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, όσο και στην απόκτηση των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «με την προμήθεια του συστήματος S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η χώρα μας θα αποκτήσει σημαντική ικανότητα αεράμυνας».

Προσθέτοντας στη συνέχεια ότι αναφορικά με τα F-35 ότι «το πρόγραμμα συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη παρελήφθησαν στις 21 Ιουνίου 2018. Η εκπαίδευση των πιλότων συνεχίζεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Το Μάρτιο του 2019 θα παραληφθούν άλλα 2 αεροσκάφη, άρα σύνολο 4 αεροσκάφη και οι πιλότοι θα παραμείνουν για εκπαίδευση στις ΗΠΑ μέχρι το 2020. Το 5ο και το 6ο αεροσκάφος θα μεταφερθούν στις 30 Νοεμβρίου του 2019 στη βάση της Μαλάτιας».