Ιστορικό ελληνικό κτίριο έγινε ισλαμικό σχολείο στην Τουρκία

Ιστορικό κτίριο στην παράκτια πόλη Erdek (Αρτάκη) στο Μαρμαρά, που  κατασκευάστηκε από τους  Έλληνες κατοίκους  της περιοχής το 1879 και λειτούργησε ως ελληνικό σχολείο το 19ο αιώνα, μετατράπηκε σε Θρησκευτικό ισλαμικό Λύκειο » Imam Hatip». Ενδιαμέσως είχε μετατραπεί σε  σχολείο για αλιείς. 
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο προσφέροντας θεραπεία για πολλούς στρατιώτες τραυματίστηκαν στη μάχη της Καλλίπολης και ακολούθως μέχρι και το 2009 λειτούργησε ως κανονικό Δημοτικό Σχολείο Ataturk μέχρι το 2007, οπότε και άδειασε.. Ανακαινίστηκε το 2012.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Erdek Turizm, οι αρχές πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου καθώς και η τοπική εξουσία, ενέκριναν τη σχετική απόφαση μετατροπής για το κτίριο. Μάλιστα σύμφωνα με την Hürriyet Daily News,  -που παρουσιάζει το θέμα στην ιστοσελίδα της – έγιναν προσπάθειες ώστε η σχολή να λειτουργήσει από  το σχολικό έτος που ξεκινάει τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, για την εξέλιξη αυτή υπήρξαν  ντόπιοι κάτοικοι που εξέφρασαν στην Hürriyet Daily News   την ανησυχία τους ότι η ιστορική ταυτότητα του κτιρίου θα μπορούσε να χαθεί από την μετατροπή.
 
Τα τύπου »Ιμάμ Χατίπ» σχολεία είναι ένα καυτό θέμα στην Τουρκία. Προβλέπονται από μια νέα νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά αναγκάζει τις οικογένειες να γράψουν τα παιδιά τους σε τέτοια γυμνάσια που επικεντρώνονται στη θρησκευτική παιδεία σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να προκριθούν σε άλλα ανώτερα κοσμικά ιδρύματα.Υπάρχουν περιπτώσεις που κόσμος έχει διαμαρτυρηθεί ενάντια στην μετατροπή ενός γυμνασίου σε ένα τυπου  ιμάμ-Χατίπ - όπως στην περιοχή Kadıköy της Κωνσταντινούπολης στις 25 Αυγούστου.

Η εφημερίδα Hurriyet Daily News αναφέρεται στο θέμα με- εύγλωττο – τίτλο «Ιστορικό ελληνικό κτίριο στην Τουρκία μετατράπηκε σε ισλαμικό θρησκευτικό σχολείο».

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν – Νταβούτογλου: Τι σημαίνει το νέο ηγετικό δίδυμο της Τουρκίας;


Πρόβλημα δεν είναι ο Ερντογάν αλλά ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κανέναν να τον αντιμετωπίσει

Η «φούσκα» του Ερντογάν είναι από τούβλα! Η αλήθεια για την «ισχυρή οικονομία» του