Ηφαίστειο μεταξύ της Σύμης και της Μαρμαρίδας ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν Τούρκοι σεισμολόγοι, από έκρηξη του οποίου σε 1,3 ή 20 χρόνια θα επηρεαστεί η Σύμη.
Ακόμα ο Τούρκος καθηγητής Ερτζάν - που κανοντας έρευνες παραβίασε και τα ελληνικά ύδατα- υποστήριξε ότι αν »γεννηθεί» νησί από την έκρηξη ηφαιστείου θα προκληθεί κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την …κυριότητά του!
Η εφημερίδα Turkiye και με τίτλο «βράζει το νερό στη Μαρμαρίδα» γράφει ότι ο σεισμολόγος καθηγητής, Αχμέτ Ερτζάν, ο οποίος πραγματοποίησε μαζί με άλλους 12 επιστήμονες έρευνες στο Αιγαίο αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ερευνών , τονίζοντας ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται μεταξύ του Κιουντούρ , της Μαρμαρίδας και της Σύμης δείχνει ότι πρόκειται για ηφαίστειο.
Ο ίδιος είπε πως ακόμα και στις περιοχές που δεν υπάρχει πολύ υψηλή θερμοκρασία , αυτή φτάνει στους 16 βαθμούς. Η θερμοκρασία, όμως, στον πιθανό κρατήρα του ηφαιστείου αυξάνεται μέχρι 19,2 βαθμούς. Κατά πάσα πιθανότητα αυξάνει τη θερμότητα του νερού της θάλασσας η λάβα της οποίας η θερμοκρασία φτάνει τους 2.000 βαθμούς.
Ο καθηγητής Ερτζάν είπε πως τα ίχνη ηφαιστείου που βρέθηκαν μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πρόσθεσε «το ηφαίστειο Κιουντούρ μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει κρίση με τους Έλληνες. Τίνος είναι το νέο νησί ηφαιστείου ; Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική θάλασσα. Μπορεί να δημιουργηθούν νέα ηφαιστειογενή νησιά που δεν κατονομάζονται στη συνθήκη της Λοζάνης. Τίνος θα είναι τα νησιά αυτά;».
Πρόσθετες πληροφορίες έχει η εφημερίδα Yeni Safak που με τίτλο <<βρέθηκε ηφαίστειο στο Αιγαίο», γράφει ότι στη Μαρμαρίδα βρέθηκαν κρατήρες δύο ενεργών ηφαιστείων σε βάθος 200 μέτρων. Οι κρατήρες αυτοί, που συνεχίζουν να βγάζουν λάβα, αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια της θάλασσας.Οι επιστήμονες που διερεύνησαν την περιοχή μεταξύ Μπόζμπουρούν της Μαρμαρίδας και της Σύμης διαπίστωσαν την ύπαρξη ηφαιστείου και δύο κρατήρων. Ο καθηγητής Ερτζάν δήλωσε ότι έβγαλαν το τρισδιάστατο σχέδιο του ηφαιστείου και λόγω της θέσης που βρίσκεται του έδωσαν την ονομασία «ηφαίστειο Κιουντούρ» . Ακόμα είπε ότι «η λάβα του ηφαιστείου είναι τύπου ρευστού. Δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να βγει ο κρατήρας στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ή τρία χρόνια, αλλά μπορεί και σε είκοσι χρόνια». Ο καθηγητής Ερτζάν είπε πως σε μία πιθανή έκρηξη δεν θα επηρεαστεί η Μαρμαρίδα, αλλά θα επηρεαστεί η Σύμη.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ!
Προχθές με πρόσχημα την …επιστημονική έρευνα ο Τούρκος καθηγητής επιχείρησε να μπει στα ελληνικά ύδατα στην Δωδεκάνησο για να θερμομετρήσει το νερό ψάχνοντας ηφαίστεια και σεισμούς.Το περιστατικό είχε αναφέρει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Σαμπάχ προσθέτοντας ότι όταν ελληνικό σκάφος του Λιμενικού τον παρεμπόδισε αφού παραβίαζε τα χωρικά ύδατα ο καθηγητής ..πούλησε τρέλα και άρχισε τις διαμαρτυρίες!
Σύμφωνα με την Sabah λοιπόν ( με τον τίτλο «Ελληνική παρενόχληση στο σκάφος για το σεισμό») το σκάφος στο οποίο επέβαινε ο καθηγητής Ερτζάν και το επιτελείο του, έκαναν έρευνες ανοιχτά της Μαρμαρίδας. Ο καθηγητής Ερτζαν και το επιτελείο του διερευνούν το μπαράζ σεισμών στο Αιγαίο μεταξύ του Μπόζμπουρούν, της Μαρμαρίδας και της Σύμης που είχαν σημειωθεί τον περασμένο μήνα.
Ο καθηγητής Έρτζαν είχε πει ότι τη στιγμή που πλησίαζε με το σκάφος του στα ελληνικά ύδατα ήρθε μπροστά τους πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και όπου και αν πήγαιναν τους ακολουθούσε.Σε άλλο σημείο ανεφερε ότι αυτό έγινε για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος είπε ακόμα- πάντα κατά την τουρκική εφημερίδα- ότι ήταν αποφασισμένος να κάνει καταμέτρηση γι’ αυτό και μπήκαν στα ελληνικά ύδατα και επέστρεψαν στα διεθνή αφού έκαναν την καταμέτρηση.
Ο Αχμέτ Ερτζάν, είναι καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και σύμβουλος τη Ένωσης γεωλόγων,