Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν: Ναι στο διάλογο αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ

Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών – μελών της Ε.Ε., τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της συνάντησής τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη λέξη «συμπληρωματικότητα» για να περιγράψει την στάση Παρισιού και Βερολίνου στην περιοχή.

Νωρίτερα ο Μακρόν έστειλε, από μόνος του, ηχηρό μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων, λίγο πριν υποδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ, στον πύργο Μπρεγκανσόν, λίγο έξω από την Τουλούζη.

Ο κ. Μακρόν, φρόντισε να στείλει ηχηρό μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων, καθώς σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ασκεί «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της», τονίζει ο Μακρόν προσθέτοντας: «Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Ομως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα».

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε χθες Τετάρτη «πειρατεία» τις ενέργειες χωρών στην άλλη πλευρά των τουρκικών ακτών στη Μεσόγειο, την ώρα που οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στις οποίες προχωρά η Αγκυρα έχουν κλιμακώσει την ένταση, ειδικά με την Ελλάδα. Χωρίς να την κατονομάσει, ο Ερντογάν καταφέρθηκε παράλληλα εναντίον της κυβέρνησης της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της Αγκυρας και του Παρισιού γίνονται ολοένα περισσότερο τεταμένες τελευταία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικών πλοίων και δύο αεροσκαφών, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης στην Αθήνα, κάτι που φέρεται να προκάλεσε ορισμένη ενόχληση στη γερμανική κυβέρνηση, μολονότι το Ελιζέ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «καμία θεμελιώδης διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Ο Ερντογάν, παρά τις σκληρές διατυπώσεις του, εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αναμένει από τους συνομιλητές του «βήματα» προκειμένου «να μπορέσουν να μειωθούν οι εντάσεις».