Η τουρκική βεντέτα με τον Καμμένο, οι κρίσεις Αρχηγών και η κρίση στο Αιγαίο που καραδοκεί

Μέχρι που θα πάει η “βεντέτα” που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο; Γιατί όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν λάβει πλέον τη διάσταση προσωπικού…ζητήματος μεταξύ των ισλαμιστών της Άγκυρας και του Καμμένου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία επι της ουσίας ζητούσε να τεθεί ο Έλληνας ΥΕΘΑ υπό …επιτήρηση από την κυβέρνησή του είναι αδιανόητη. Αλλά αποκαλύπτει από τη μία πόσο η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και από την άλλη πόσο αποτυχημένη ήταν η πολιτική “εξημέρωσης του θηρίου” που είχαν επιλέξει διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Λίγο ακόμη και η Άγκυρα θα θέτει σε …διαβούλευση ποιον θα πρέπει να έχουμε ΥΕΘΑ.

Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν πολύ σοβαρά την κυβέρνηση ,την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Γιατί έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων δεδομένων που δημιουργούν ένα σίγουρα εκρηκτικό μίγμα:

•Η Τουρκία πιστεύει ότι η αδιέξοδη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις για θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο αλλά και την Κύπρο. Η Τουρκία κάνει μια σειρά από “τελικές δοκιμές” των ελληνικών αντοχών με προκλήσεις που αφήνουν άφωνους ακόμη και όσους παραδοσιακά “χάϊδευαν” δεκαετίες τώρα την Άγκυρα. Το NATO για παράδειγμα.

•Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτεται ότι και η εικόνα της πανίσχυρης οικονομικά Τουρκίας αποτελεί έναν μύθο. Μία φούσκα που το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου κάνουν τα πάντα να μην σκάσει τουλάχιστον πριν από τις εκλογές του Ιουνίου. Τα πολλά εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας καλύπτονταν κάτω από το πέπλο μιας επίπλαστης ευμάρειας. Μόνο που όλο και συχνότερα αυτό το πέπλο ανασηκώνεται και αποκαλύπτει το κενό που κρύβει. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος σ΄ όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού για την επερχόμενη νομισματική κρίση στην Τουρκία. Και αυτό δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο,ούτε για την Τουρκία, αλλά ουτε για την Ελλαδα. Η νευρικότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει πάντα επιπτώσεις και στα ελληνοτουρκικά.

Η επίθεση στον Καμμένο ήρθε να προστεθεί, σε μια σειρά ανήκουστων προκλήσεων , όπως η πτήση του αρχηγού της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, η έκδοση της απαράδεκτης NOTAM με την οποία “έκοβαν” το Αιγαίο στη μέση και τις υπερπτήσεις σε νησιά του νότιου Αιγαίου.

Δεν θα σταματήσουν εδώ οι Τούρκοι είναι βέβαιο.

Το “αντίδοτο” θα επιμείνουμε είναι η ψυχραιμία. Η οποία δεν διαταράσσεται από τις όποιες κινήσεις του ΥΕΘΑ στην ελληνική επικράτεια! Αυτό έλειπε.

Πρέπει όμως ταυτόχρονα με όλα αυτά που έχουν σχέση με την επικοινωνία και την αποστολή μηνυμάτων να υπάρξει πραγματική προετοιμασία για να χαλιναγωγηθεί η τουρκική επιθετικότητα. Δεν χρειάζεται ουτε “διαφήμιση”, ούτε “δημοσιεύσεις” και φωτογραφίες. Χρειάζεται πραγματική προετοιμασία και επίλυση ζωτικών προβλημάτων των ΕΔ. Αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό της η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ πρώτα απ΄ όλα.

Για να παραφράσουμε όσα είπε ο Τσίπρας για “λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά” να πούμε λιγοτεροι…ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ και πιο πολύ ουσιαστική προετοιμασία.

Οι κρίσεις Αρχηγών πέρασαν αλλά η κρίση με την Τουρκία πάντα καραδοκεί.

Διαβάστε ακόμη:


Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τον Καμμένο: «Υποδείξεις περί υπεθυνότητας αλλού…»


Ανάγκη για αλλαγή Στρατηγικού Σχεδιασμού – Επανάκτηση της αποτροπής