Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Την έκδοση φερόμενων ως μελών του DHKP-C που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση με τα όπλα στην Χίο ζήτησε η Τουρκία από την Ελλάδα. Σε δημοσίευμα της Zaman τονίζεται ότι η σύλληψη μελών της οργάνωσης DHKP-C από τις ελληνικές αρχές κινητοποίησε την Τουρκία. Οι μονάδες της τουρκικής ασφάλειας, που ετοίμασαν λεπτομερή έκθεση για τους Χασάν Μπιμπέρ και Μεχμέτ Γιαϊλά, που (φέρεται να) ήταν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για την έκδοσή τους .
Αναφέρει η εφημερίδα ακόμη ότι τονίστηκε η προσοχή στο αίτημα για την έκδοση και στο ότι οι συλληφθέντες φέρεται να είχαν σχέση και με άλλους δράστες επιθέσεων αυτοκτονίας (»ζωντανές βόμβες»), μεταξύ των οποίων και ο Ετζεβίτ Σανλί που είχε πραγματοποιήσει την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία ( σ.σ. : Η επισήμανση για τις ΗΠΑ γίνεται από την Τουρκία για να »πιεστεί» η Αθήνα…).
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι φάκελοι που ετοιμάστηκαν για την έκδοση των κατηγορουμένων ήρθαν ‘ηδη στις ελληνικές αρχές και αναμένεται ‘ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες την απόφασή της για το αν θα εκδώσει ή όχι τα πέντε άτομα.
Στη συνέχεια γράφει ότι η Γενική Διεύθυνση της Ασφάλειας και η ΜΙΤ εξακρίβωσαν ότι τα μέλη του DHKP-C προέβαιναν σε νέες προετοιμασίες για επιθέσεις στην Τουρκία. Οι μονάδες της ασφάλειας που ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές μοιράστηκαν μαζί τους τις πληροφορίες αναφορικά με τους νέους στόχους της οργάνωσης και τις επιθέσεις »ζωντανών βομβών».
Ο ρόλος των αμερικανικών αρχών
Η Ελληνική Αστυνομία – υποστηρίζει η Ζαμάν- είχε θέσει υπό κράτηση 23 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Χασάν Μπιμπέρ, ο οποίος είχε προβεί σε επίθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Τελικά συνελήφθησαν 8 άτομα, εκ των οποίων οι 3 Έλληνες. Μετά τις συλλήψεις που έγιναν, η Γενική Δ/νση Ασφάλειας, η Interpol-Europol-Sirene και η τουρκική Δ/νση Πληροφόρησης κινητοποιήθηκαν και ετοίμασαν λεπτομερή φάκελο σχετικά με τις καταγραφές αδικημάτων των κατηγορουμένων. Πηγές της (τουρκικής) ασφάλειας ανέφεραν πως τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται επιχειρήσεις κατά του DHKP-C σε διάφορες χώρες, με πρώτη την Ελλάδα και ότι στις εργασίες αυτές έπαιξαν αποτελεσματικό ρόλο οι αμερικανικές αρχές.
ΕΕ : Εξέδωσε μόνο 10 από τους 300
Κατά τις τουρκικές πηγές η Τουρκία, μεταξύ 2002-2013, προέβη σε αιτήματα σε χώρες τις ΕΕ για την έκδοση περίπου 300 φερόμενων ως τρομοκρατών, αλλά εξ αυτών μόνο τα 10 αιτήματα έληξαν θετικά- για την Τουρκία. Απορρίφθηκαν τα 134 αιτήματα και συνεχίζονται ακόμα οι άλλες διαδικασίες έκδοσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα σπανίως συνοδεύει τα αιτήματά της με στοιχεία και δικαστικά δεδομένα αποδεκτά από τις χώρες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Συνήθως εμφανίζει τις υποψίες της ως …στοιχεία και τους πολιτικούς της αντιπάλους ως »τρομοκράτες».