Στο πρωτοσέλιδο του σημερινού της φύλλου, η τουρκική εφημερίδα Sozcu δημοσιεύει τους γνωστούς ισχυρισμούς του ακροδεξιού τουρκικού κόμματος Demokrat Parti (DP-»Δημοκρατικό Κόμμα ») ότι η Ελλάδα κατέλαβε το 2004 περί τα 16 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο από την Τουρκία με την ανοχή του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν!.Το δημοσιευμα – που εντάσσεται στην προεκλογική αντιπαράθεση στην γείτονα- έχει τίτλο «Ο Ατατούρκ τα πήρε, το ΑΚΡ τα έδωσε» και υπότιτλο «Ο Έλληνας Υπουργός, επιθεώρησε τα νησιά μας, τα οποία κατέλαβαν χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα».
Ο εχθρός που απώθησε ο Ατατούρκ, βγήκε εκ νέου στα εδάφη μας, 11 χρόνια πριν, με την άνοδο του ΑΚΡ, γράφει η εφημερίδα. Και συνεχίζει αναφερόμενη στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι κλπ ελληνικά νησιά: Βρίσκεται ακόμα ελληνικός Στρατός και κυματίζει ελληνική σημαία, σε 16 νησιά και μία βραχονησίδα, τα οποία βρίσκονται εντός των συνόρων των νομών της Σμύρνης, του Αιδινίου, και των Μούγλων…
Αφορμή για το δημοσιευμα είναι και η χθεσινή μαύρη επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής την οποία η Τουρκία έχει ως μεγάλη εθνική της εορτή
»Από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας, διοργανώνονται κάθε χρόνο, οι εορτασμοί για την «Εβδομάδα Θριάμβου» (sic), οι οποίοι πραγματοποιούνται στη μνήμη της Μεγάλης Επίθεσης, που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1922, και συνέχισε με την πολιορκία του ελληνικού Στρατού στις 30 Αυγούστου 1922 και την κατάληψη της Σμύρνης στις 9 Σεπτεμβρίου 1922» αναφέρει η εφημερίδα.
Ο δε υπότιλος περί υπουργού έχει σχέση με την επίσκεψη που έκανε στις 6 Αυγούστου,ο τότε Υπουργός Άμυνας κ Καμενος
Στο δημοσίευμα αναφέρεται :
»Ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επισκέφτηκαν στις 6 Αυγούστου, το Φαρμακονήσι. Ο Καμένος, αφού επιθεώρησε το Στρατό του νησιού, μετέβη στην Καλόλημνο, η οποία ανήκει στο νομό των Μούγλων, ενώ κατόπιν, αμφότεροι, επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και επιθεώρησαν από αέρα την περιοχή».
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατος συνταγματάρχης κ. Ουμίτ Γιαλίμ ( και στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας DP), μίλησε στην Sozcu :
«Ο Έλληνας Υπουργός και αυτοί που το συνόδευαν μετέβησαν με ελικόπτερο στο Φαρμακονήσι και την Καλόλημνο, δύο νησιά που βρίσκονται στα τουρκικά ύδατα σε απόσταση 6 νμ από τις ακτές, και από το 2004, ήτοι, εδώ και 11 χρόνια, έχουν περάσει σε ελληνική κατοχή. Το ελικόπτερο, στο οποίο επιβιβάστηκε ο Έλληνας Υπουργός, παρόλο που παραβίασε πολλάκις τον τουρκικό εναέριο χώρο, δεν εμποδίστηκε από κανέναν. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσαν καθαρά τα 16 νησιά και τη βραχονησίδα, περιουσία της τουρκικής Δημοκρατίας, στην Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει απολέσει πλέον την ιδιότητα του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων (ως Πρόεδρος Δημοκρατίας)», αναφέρει στην ασυνάρτητη ( και φυσικά ανιστόρητη και αβάσιμη) δήλωσή του.
Το δημοσίευμα, κατόπιν κατονομάζει τα 16 νησιά και σύντομο ιστορικό τους, πριν περάσουν, όπως υποστηρίζει, στην Ελλάδα για να καταλήξει : «Η τουρκική Δημοκρατία υφίσταται τη μεγαλύτερη απώλεια εδαφών της ιστορίας της».
Ισχυρισμοί με …παρελθόν από τον συνταγματάρχη ε.α.
Πριν 2-3 χζρόνια ο εν λόγω ακροδεξιός απόστρ. συνταγματάρχης είχε κάνει άλλη μια απόπειρα να δημιουργηθεί κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και μάλιστα τις ημέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ Αυτό έγινε μέσω της Milliyet ο κ. Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε ότι «Οι Έλληνες στρατιώτες, από το 2004, χωρίς να ρίξουν ούτε μία σφαίρα και χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίσταση, κατέλαβαν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο 16 νησιά και μία βραχονησίδα, που ανήκουν στην Τουρκική Δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις του κόμματος ΑΚΡ (Ερντογάν) , πέραν του ότι δεν έδωσαν οδηγίες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την παρεμπόδιση της κατάληψης, από την άλλη δεν έδωσαν εδώ και εννέα χρόνια ούτε μία νότα, στην Ελληνική Κυβέρνηση για την εκκένωση των νησιών. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, το Μάρτιο του 2013, προσκλήθηκε στην Τουρκία και φιλοξενήθηκε από τον Τουρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν και από τον Πρόεδρο Γκιουλ. Δηλαδή τα 16 νησιά και η μία βραχονησίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, δόθηκαν δημοσίως στην Ελλάδα».
Βέβαια όλα αυτά δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούγονταν και γράφονταν από το ακροδεξιό και πατριδοκάπηλο Demokrat Parti (»Δημοκρατικό Κόμμα») του κ Γιαλίμ.
Απόπειρα …απόβασης
Στο παρελθόν πρόεδρος του ακροδεξιού Demokrat Parti και o απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ είχαν αμφισβητήσει με δηλώσεις τους την ελληνικότητα Φαρμακονησίου,Αγαθονησίου, Αρκιών κλπ . Μάλιστα ο δεύτερος επιχείρησε το 2011 να …αποβιβασθεί στο Αγαθονησήσι και το Φαρμακονήσι χωρίς θεώρηση επειδή όπως τόνισε «αυτά τα νησιά εδώ και περίπου 500 χρόνια είναι υπό την κυριαρχία των Τούρκων ενώ σε πολλούς διεθνείς χάρτες παρουσιάζονται ότι ανήκουν στην Τουρκία και βρίσκονται εντός των ορίων των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων, τα νησιά αυτά είναι υπό τη στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων».
Όταν τότε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ο Γιαλίμ και η παρέα του πλησίασε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το Αγαθονήσι το πλησίασε ελληνική ακταιωρός . Ο κυβερνήτης του σκάφους ύψωσε ελληνική σημαία με αποτέλεσμα η ακταιωρός να απομακρυνθεί (!) και λίγο αργότερα η αποστολή έφθασε στο Αγαθονήσι.Σύμφωνα με την εφημερίδα Haber Turk, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στα Δίδυμα μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Μεχμέτ Ινμέζ, ξεκίνησαν ένα πρωινό του Μαΐου του 2011 με το μήκους δέκα μέτρων σκάφος «Poseidon», που έφερε ελληνική σημαία, για το Αγαθονήσι. Οι επιβάτες του σκάφους πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων και έμειναν στο Αγαθονήσι για λίγο, αφού δεν είχαν θεώρηση, γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας που συμμετείχε στην αποστολή. Στη συνέχεια όμως, οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα πάντα με τη διήγηση του ανταποκριτή της εφημερίδας .
Επιστρέφοντας στις ακτές των Διδύμων, ο απόστρατος συνταγματάρχης κατήγγειλε ότι δεν μπόρεσαν -παρά τα διαβατήρια που είχαν μαζί τους- να βγουν στο Φαρμακονήσι, το οποίο, όπως μάλιστα υποστήριξε, στους διεθνείς χάρτες παρουσιάζεται ότι ανήκει στην Τουρκία, και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».
«Δυστυχώς εγώ ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπήκα με διαβατήριο στα δικά μου εδάφη», ανέφερε τότε ο Γιαλίμ και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν: «Εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το ΑΚΡ» Λίγο νωρίτερα από την απόπειρα …απόβασης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ είχε δηλώσει ότι τα δύο νησιά, βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή από το 2004.
Η ελληνική θέση
Το μοτίβο της αμφισβήτησης είναι ίδιο είτε το εγείρει το »Δημοκρατικό Κόμμα» (DP) είτε άλλοι με παρόμοιες διατυπώσεις ή αριθμούς: Με δύο λόγια υποστηρίζουν – με ερωτήσεις προς την Βουλή ή δηλώσεις – ότι διάφορα νησιά δήθεν τα οικειοποιήθηκε η Ελλάδα διότι δεν αναφέρονται, λέει, ονομαστικά στις συνθήκες της Λαζάνης Δηλαδή,»ξεχνώντας» ότι τo άρθροo 12 της Συvθήκης αναφέρει ότι η Ελλάδα απoκτά τηv κυριαρχία όλωv τωv vήσωv τoυ Αvατoλικoύ Αιγαίoυ εκτός της ‘Ιμβρoυ, Tεvέδoυ και ότι στo άρθρo 16 η Toυρκία π α ρ α ι τ ε ί τ α ι από oπoιαδήπoτε αξίωση από τα παραπάνω ω vησιά και κατά συvέπεια δεv επιτρέπεται καμμιά αμφισβήτηση από καvέvα της εθvικής κυριαρχίας της Eλλάδας επί τωv vήσωv τoυ Αιγαίoυ.
«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο». Τη θέση αυτή της Ελλάδας είχε εκφράσει σε άλλες πανομοιότυπες αμφισβήτησεις από τουρκικούς κύκλους της ελληνικότητας νησιών στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, το Υπουργείο Εξωτερικών