Η Αθήνα «απαντά» στον Ακάρ: Αναφαίρετο δικαίωμα η εκπαίδευση της ΠΑ – Δεν παρενοχλήθηκε το «Τσεσμέ»

Η ελληνική πλευρά «απαντά» στους ισχυρισμούς που έκανε πριν από λίγες ώρες ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι δήθεν ελληνικά μαχητικά «παρενόχλησαν» το τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟnAlert, ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς θα ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ενέργεια «παρενόχλησης» του τουρκικού πλοίου, ενώ θα γίνουν και άλλες διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πηγές πληροφόρησης του OnAlert, στην ανακοίνωση αυτή θα γίνεται σαφές ότι οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ» δεν ακυρώνουν το δικαίωμα εκπαίδευσης των αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέσα στην ανακοίνωσή θα γίνεται αναφορά στην εκπαιδευτική άσκηση που πραγματοποίησαν δυνάμεις της πολεμικής Αεροπορίας, σε περιοχή που επικαλύπτει την περιοχή της τουρκικής NAVTEX, την οποία νομίμως είχαν δεσμεύσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές με έκδοση NOTAM (από την Χαλκιδική ως την Σκύρο).

Επίσης, στην ανακοίνωση θα επισημαίνεται ότι ουδέποτε υπήρξε παρενόχληση του «Τσεσμέ» και ουδέποτε τα ελληνικά μαχητικά πέταξαν σε χαμηλό ύψος κοντά στο τουρκικό ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς που προβάλλουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί δήθεν παρενόχλησης του πλοίου του τουρκικού ναυτικού «Τσεσμέ» από Ελληνικά Αεροσκάφη σήμερα σας ενημερώνουμε ότι:

Στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, 5 ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 Αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν περί την 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα την 14:40. Τα Ελληνικά Αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το Υ/Γ CESME έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του Δυτικά ν. Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος Ελληνικού Αεροσκάφους από το Τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.  Ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.