Η ψυχραιμία και η ευλαβική προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία και την διαρκή ένταση που επιθυμεί.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μετά το μνημόνιο ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ.
Η τελευταία κίνηση του Τούρκου προέδρου είχε, μάλιστα, ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από την τελετή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου και όλης της ελληνικής αντιπροσωπείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελετή αρχικά είχε προσκληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις και οι προκλήσεις της Άγκυρας οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να μην δώσει το παρών στην τελετή.
Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκεται η συνάντησή του με τον Ερντογάν , η οποία ήταν πολύ πιθανό να γίνει μεθαύριο στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, φαίνεται πως έκλεισε η συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της στάση της στο μεταναστευτικό. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο στις αρχές Ιανουαρίου.
Η σκληρή αντίδραση του ΥΠΕΞ
Με σκληρό τρόπο αντέδρασε και το υπουργείο Εξωτερικών στο περιστατικό με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου: «Ο κατεξοχήν παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών, άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα, αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής. Καταδεικνύει δε την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές της καλής γειτονίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας επίσης ως «λυπηρό» το περιστατικό με τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία έως την Πέμπτη, διαφορετικά θα απελαθεί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε για το ζήτημα τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Ως θετικές «διαβάζουν» επίσης στην κυβέρνηση τις παρεμβάσεις του ευρωπαϊκού παράγοντα και μάλιστα από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, όπου ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπες καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα. Μάλιστα, στην κυβέρνηση αναρωτιούνται με νόημα για ποιο λόγο δεν έχει συμβεί το ίδιο με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Πηγή: Newsit.gr