Η Τουρκία του Ερντογάν το έχει βάλει σκοπό να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος. Και παρά τις προειδοποιήσεις που έχει δεχτεί στο παρελθόν, το καθεστώς Ερντογάν με μεθοδικό τρπο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά του.
Η φωτογραφία είναι από την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak η οποία υποστηρίζει θερμά τον ισλαμιστή Ερντογάν. Και δείχνει ότι εντός της Αγιάς Σοφιάς γίνονταιι πλέον κανονικά μουσουλμανικές τελετές.
Είναι πρόσφατη και προφανώς δεν δημοσιοποιείται από τα τουρκικά ΜΜΕ τυχαία!
Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι Τσίπρα στην Άγκυρα.
Η προσπάθεια για να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τέμενος έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια από το καθεστώς Ερντογάν. Στις εκλογές του Ιουνίου μάλιστα το επικοινωνιακό επιτελείο του “σουλτάνου” δεν δίστασε να μετατρέψει εικονικά την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Στη φιέστα του κυβερνώντος κόμματος για τη συμπλήρωση 562 χρόνων από την άλωση της Πόλης, προβλήθηκε βίντεο όπου μεταξύ άλλων -με τη χρήση της νέας τεχνολογίας- η Αγιά Σοφιά παρουσιάστηκε ως τέμενος με τους μουεζίνηδες στους μιναρέδες να καλούν το λαό στην πίστη του Αλλάχ.
Από το 1935 η Αγιά Σοφιά είναι επίσημα μουσείο,αλλά αυτό δεν πτοεί τον Ερντογάν και τους υπουργούς του. Ο Yalcin Topcu,τον οποίο είχε τοποθετήσει στο υπουργείο Πολιτισμού δήλωνε πριν μερικούς μήνες στην Hurriyet Daily News:
«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα είναι το προσωπικό μου όνειρο, ο στόχος και η προσδοκία μου. Παρά το ότι υπάρχουν ορισμένες συζητήσεις για το νομικό καθεστώς της το ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό. Υπάρχει μια διεθνής διάσταση, επίσης, διότι η συμβολική έννοια της Αγίας Σοφίας είναι τεράστια. Η τελική απόφαση θα δοθεί από το έθνος αυτό, παρά από την υφήλιο. Ένα δημοψήφισμα θα είναι η πιο σοβαρή λύση. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ο αριθμός των ατόμων, που πολιτικά ‘κατακρεουργήθηκαν’ για τα αιτήματά τους για την Αγία Σοφία. (Από την άλλη πλευρά) ορισμένα MME παρουσιάζουν το αίτημα αυτό ως «ριζοσπαστικό αίτημα». Για παράδειγμα, ζητούν το άνοιγμα της εκκλησίας του Akdamar, στο πλαίσιο της ανεξιθρησκίας, αλλά έχουν διαφορετική στάση όταν το ζήτημα αφορά την Αγία Σοφία.
Υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις για το ζήτημα. Το Υπουργείο μας δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Είναι ευρεία η νομική του διάσταση. Δεν θεωρώ σωστό να μετατρέψουμε το ζήτημα αυτό σε πολεμική. Ως Τούρκος Μουσουλμάνος, εάν ήταν να εκφράσω τη γνώμη μου, θα με χαροποιούσε η επαναλειτουργία ενός τόσο σημαντικού χώρου για τους πιστούς» .