Την πρόσκληση Ερντογάν αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός και θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ με νόμο και όχι με προεδρικό διάταγμα θα αποφασισθεί η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Τρέμουν την αντίδραση Κοτζιά που θεωρούσε την απόφαση ειλλημένη. Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη υπο τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Με νομοσχέδιο και όχι με προεδρικό διάταγμα θα θεσμοθετήσει ο πρωθυπουργός της τελευταίες εξαγγελία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια προς τα δυτικά.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός αποφάσισε να φέρει το θέμα στην Βουλή προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Ακριβώς επειδή το θέμα είναι εθνικό και έχει να κάνει με τις πάγιες ελληνικές θέσεις ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι τυχόν ενστάσεις που υπάρχουν για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει την διαδικασία ή θα θεωρήσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σπρώχνει το θέμα στις καλένδες. Εάν πάντως ο πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ θεωρήσει ότι ο πρωθυπουργός υπαναχωρεί τότε το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει συνέχεια στο σήριαλ της αντιπαράθεσης του πρώην υπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου.
Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο εξωτερικών στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό ,ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο αλλά και η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας το τελευταίο διάστημα.
Εκεί αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να υπάρξει διάλογος με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου –πλην της Χρυσής Αυγής- προκειμένου να συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε να υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί να καταγραφούν οι απόψεις όλων των κομμάτων για το συγκεκριμένο θέμα και στην συνέεια να περάσει από ψηφοφορία στην Βουλή.
Ακόμα αποφασίστηκε η σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών καθώς όπως αναμένεται το επόμενο διάστημα το ΥΠΕΞ θα πρέπει να απαντάει καθημερινά στις Τουρκικές προκλήσεις.
Στην Κωνσταντινούπολη ο Τσίπρας το Νοέμβριο
Εν τω μεταξύ παρά την ένταση των τελευταίων ωρών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξ αιτίας της απόφασης της ελληνική κυβέρνησης να επεκτείνει προς τα Δυτικά τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και να πάει στην Κωνσταντινούπολη ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο.
Η απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα να δρομολογήσει το ταξίδι του στην Τουρκία οφείλεται εκτός των άλλων και στο γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεβάσει και πάλι τους τόνους μετά από ένα υποτιθέμενο επεισόδιο ανάμεσα σε μια ελληνική φρεγάτα και το Μπαρμπαρός που συνέβη πριν από μερικές μέρες κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα εάν χρειαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακαρ είπε ότι «οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν. Η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση».
Μια μέρα μετά έγινε μάλιστα γνωστό ότι το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας επεξεργάζεται νέους κανόνες εμπλοκής την Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαντούν στρατιωτικά όταν αυτοί θεωρούν ότι απειλούνται.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το χθεσινό ρεκόρ εναέριων παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη γεγονός που θορύβησε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση η οποία πιστεύει ότι μέσα από την προκλητική στάση της Τουρκίας και την οριακή της συμπεριφορά στον αέρα και την θάλασσα μπορεί να δημιουργηθεί ατύχημα το οποίο θα φέρει απρόβλεπτες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη έγινε επίσης καθορισμός αρμοδιοτήτων με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει αποκλειστικά τις διευθύνσεις των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Κύπρου ενώ πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών
Στην σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για το επικείμενο ταξίδι του στην Ρωσία , την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.