ΥΠΕΞ: Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στο ΓΓ του NATO για τη συγχαρητήρια ανάρτηση για την «Ημέρα Νίκης» της Τουρκίας

Σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του NATO προχώρησε, κατόπιν σχετικών οδηγιών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο NATO, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την ευχές του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην ‘Αγκυρα.

Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

H ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στο λογαριασμό της στην πλατφόρμα «Χ», συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου δηλαδή που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922.

Το 2022, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ είχε προχωρήσει σε παρόμοια ανάρτηση, την οποία μετά διέγραψε μετά από διάβημα και έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδας.

Συγχαρητήρια ανάρτηση έκανε πριν λίγες ώρες και η διοίκηση της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG-2), την οποία επίσης έσβησε πριν από λίγο.