Γκιουλέρ: Ο Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία – Να μη συνδέονται η προμήθεια των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε επίκαιρα ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής βιομηχανίας, με σημείο αναφοράς τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στην Τουρκία αλλά και την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Ειδικότερα, ο Γκιουλέρ είπε ότι δεν είναι σωστό να συνδέεται η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 από τις ΗΠΑ με την ένταξη της Σουηδίας στο NATO: «Όσον αφορά τα F-16, μας λένε ότι έχει να κάνει με το «ναι» που θα [πρέπει να] πούμε στη Σουηδία» .Εμείς, λοιπόν λέμε πως δεν έχει καμία σχέση. Δεν είναι σωστό να συνδέεται αυτό το ζήτημα με την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Ωστόσο, οι επαφές συνεχίζονται και ελπίζω ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην διαταραχθεί η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας συναντήθηκε και με τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο των καλών σχέσεων, της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στον Υπουργό Νίκο Δένδιας λέγοντας ότι: «Φυσικά θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία και θα τον φιλοξενήσουμε, γιατί θέλει να δει τις σεισμοπαθείς περιοχές., ενώ μάλιστα μας έχει προσκαλέσει κι αυτός καθι εμείς θα τιμήσουμε, θα δεχτούμε αυτήν την πρόσκληση».

Με πληροφορίες από: Aksam / Φωτογραφία αρχείου