Η φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» που είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων της Κίνας στο Μαξίμου, δεν ακούστηκε για πρώτη φορά από τα πρωθυπουργικά χείλη.
Την είχε πει και στη Βουλή, κατά την πρόσφατη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για την ΑΟΖ. Γενικότερα, οι έξι αυτές λέξεις συνοψίζουν τη στάση της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα και περιγράφουν το πλαίσιο εντός του οποίου η ελληνική πλευρά δέχεται το διάλογο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της προϋπόθεσης το περιεχόμενό του να αφορά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η σύντομη αυτή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει επιλέξει να μην μπει σε μια μάχη δηλώσεων κι εντυπώσεων απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις κι απειλές, είχε έτσι διττό στόχο. Αφενός να υπενθυμίζει στην Άγκυρα και όχι μόνο την ελληνική στάση, καθώς το… φάουλ του Γενς Στόλτενμπεργκ προκάλεσε σύγχυση, αν και η ηχηρή διάψευση της Αθήνας υποχρέωσε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σε αναδίπλωση.
Αφετέρου το μήνυμα Μητσοτάκη εκφράζει τη συνέπεια της ελληνικής πλευράς καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Διότι η αποκλιμάκωση εκ μέρους της Άγκυρας με την αποχώρηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την περιοχή του Καστελλόριζου αποτελεί εξ αρχής τον μοναδικό, αλλά απαράβατο όρο για να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.
Με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα ο Νίκος Δένδιας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Μεταξύ άλλων, του ενεχείρισε επιστολή Μητσοτάκη με ντοκουμέντα για όλες τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες των Τούρκων. Ο κ. Δένδιας προχώρησε παράλληλα σε άλλη μία στρατηγικής σημασίας κίνηση για την Ελλάδα: την κατάθεση στον ΟΗΕ της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, προκειμένου να μπλοκάρει κατ’ αυτόν τον τρόπο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μια απόπειρα κατάθεσής του στον ΟΗΕ από την Άγκυρα.
Ο κ. Δένδιας έστειλε σε δηλώσεις του αυστηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία και πρόσθεσε με τη σειρά του ότι διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνον εάν πρώτα τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Άφησε, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές πως ορόσημο αποτελεί πλέον η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, καθώς ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε στην ΕΡΤ πως η ΕΕ είναι έτοιμη για λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Δεν συμμορφώνεται η Τουρκία
Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, κάθε άλλο παρά έδειξε να συμμορφώνεται με τα μηνύματα που λαμβάνει, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας και προσωπικά κατά του Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «υστερίες» του Γάλλου προέδρου. Η απάντηση της Αθήνας μέσω διπλωματικών πηγών ήταν ξεκάθαρη και στο ίδιο μήκος κύματος με το μήνυμα των… έξι λέξεων του πρωθυπουργού: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων», σχολίαζαν οι εν λόγω διπλωματικές πηγές, καλώντας την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis και τα πολεμικά της πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως πράξη αποκλιμάκωσης.
Σημειώνεται ότι χθες στο Μαξίμου έλαβε χώρα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη συμμετοχή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά πληροφορίες, η σύσκεψη είχε αντικείμενο τους εξοπλισμούς και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, για τις οποίες το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει – όπως έγραψε το newsit.gr – έως την Πέμπτη και το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κορσική για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις το επόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.