Αστέρας Βουλιαγμένης: Γιατί δεν χαμογελούν όλοι στη κυβέρνηση με τη πώληση; Τούρκος η αιτία

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι Η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους €400 εκατομμυρίων για τον Αστέρα Βουλιαγμένης δεν σκόρπισε χαμόγελα σ΄ όλη τη κυβέρνηση. Όχι για το τίμημα -το οποίο και αυτό συζητείται αν είναι αρκετό- αλλά γιατί στο επιχειρηματικό σχήμα που έκανε την υψηλότερη προσφορά και πιθανότατα θα αποκτήσει τον Αστέρα συμμετέχει μια τεράστια τουρκική εταιρεία η οποία ήδη έχει αγοράσει ελληνικές μαρίνες μεταξύ των οποίων τη μαρίνα Φλοίσβου! Πρόκειται για τον όμιλο Dogus.

Το πρόβλημα δεν είναι ασήμαντο. Ένα σημαντικό μέρος ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν συγκεκριμένες απόψεις για τα εθνικά θέματα και οι οποίοι “κοιτάνε” προς τη Χρυσή Αυγή,αποτέλεσαν βασικό στόχο της επιτελικής ομάδας που κινείται πέριξ του Αντώνη Σαμαρά. Οι “εξετάσεις εθνικισμού” δόθηκαν τις περισσότερες φορές στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων τον τελευταίο χρόνο αλλα και παλαιότερα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου . Τότε που η ΝΔ είχε δείξει το ενδιαφέρον της για την υποθεση των χουντικών ύμνων στη Σχολή Ευελπίδων.

Συνεπώς τώρα είναι λογικό να υπάρχει μια αμηχανία και ανησυχία για το πως θα περάσει στη κοινή γνώμη η πώληση ενός φιλέτου όπως ο Αστέρας της Βουλιαγμένης σε επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο όμιλος Dogus του Φερίτ Σαχένκ.

Ο όμιλος Doguş, θεωρείται από τους μεγαλύτερους της Τουρκίας, διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας Garanti Bank, έχει στην ιδιοκτησία του 4 τηλεοπτικά δίκτυα το NTV και STAR, NTV Spor και CNBC  και παράλληλα έχει ηγετική θέση στον τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης είναι ο διανομέας όλων των οχημάτων του ομίλου Volswagen στην Τουρκία. Συνολικά ο όμιλος Doğuş διαθέτει περίπου 150 εταιρείες και απασχολεί 30.000 εργαζόμενους.

Στην Τουρκία κυρίως τα τελευταία δυο χρόνια ο όμιλος με τα μέσα ενημέρωσης του έχει ξεκινήσει τη στήριξη του προς της κυβέρνηση Ερντογάν και από τότε έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο κυρίως στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου ευνοείται σε πολλούς διαγωνισμούς. Το 2011 πολλοί δημοσιογράφοι που εργάζονταν στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση Ερντογάν, δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τα συμβόλαια τους.

Λίγους μήνες μετά , ο όμιλος Dogan υποχρεώθηκε να πούλησει το τηλεοπτικό δίκτυο Star στον όμιλο “Doğuş” και αργότερα ο ίδιος όμιλος, άρχισε να γίνεται μειοδότης σε πολλούς διαγωνισμούς του τουρκικού δημοσίου.

Παράλληλα τώρα επενδύει στον τομέα της εστίασης και έχει εξαγοράσει κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης όπως “Nusr-Et”, “Lacivert”, “Κiva” και τα τούρκικα Starbucks όπως τα αποκαλούν οι γείτονες μας, που έχουν την ονομασία “Kahve Dünyası”.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ «ΚΡΟΙΣΟΣ»

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, που η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ο τούρκος «κροίσος».Eχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας στα 37 του μετά τον θάνατο του πατέρα του του ιδρυτή του Ομίλου Αϊχάν Σαχένκ.

 Διαβάστε ακόμη:

Θέλουν να πουλήσουν μαρίνα της Σάμου σε Τούρκο ! «Ξερό όχι» από ΥΠΕΘΑ


Μετά τις μαρίνες οι Τούρκοι έρχονται να αγοράσουν λιμάνια μας