Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, «υπό όρους που θα μπορούσαν να είναι παραγωγικοί, χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
«Το πιο σημαντικό είναι οι εντάσεις και οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην παράγουν κρίσεις και τον τελευταίο χρόνο το έχουμε πετύχει», σημείωσε.
Όπως ανέφερε άλλωστε, έχει υπάρξει μια σαφής βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, που στο παρελθόν υπήρξαν «περιπτώσεις με εξαιρετικά εχθροπαθή ρητορική, υπήρξαν επιθέσεις επί του πεδίου, κίνδυνος ατυχήματος, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καθεστώς ακόμα και πολέμου».
«Σήμερα έχουμε εδραιώσει ένα δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Είμαι εκ φύσεως διαβουλευτικός άνθρωπος. Δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μπορούμε να συζητούμε ορθολογικά».
«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια δύσκολη συνθήκη, γιατί υπάρχουν ιστορικά βάρη και διαφωνίες αρχής», είπε και τόνισε πως «εμείς δε θα αποστούμε από τις βασικές μας θέσεις, οι οποίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν ισχυρές βάσεις στην ιστορία».
«Θα πρέπει να είμαστε προφανώς έτοιμοι για όλα τα σενάρια και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και το καλύτερο δεν είναι να είμαστε πάντοτε με το χέρι στη σκανδάλη, αλλά να συμβιώνουμε σε συνθήκες ευημερίας», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.
«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, «βρισκόμαστε σε ένα πεδίο σχετικής ηρεμίας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή μας, δεν έχουμε καθόλου παραβιάσεις, έχουμε μια θετική ατζέντα, μια σειρά από αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες».
Ανέφερε πως στο ζήτημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συζήτηση.
«Η δική μας πρόθεση είναι εφόσον οι συνθήκες είναι ώριμες, εφόσον και οι δύο καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαδικασίας που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τα ζητήματα αυτά, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση».
«Έχουμε χρέος απέναντι στις τωρινές και τις επόμενες γενιές να αφήσουμε μια παρακαταθήκη ηρεμίας στη γειτονιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Γεραπετρίτης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου eurokinissi