Γεραπετρίτης στο Anadolu: Η επίσκεψη στην Άγκυρα και η προσωπική σχέση με τον Χακάν Φιντάν

Μία μέρα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Anadolu, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ο πρωθυποργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν σε θετικό κλίμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επαναφέρουν Τουρκία και Ελλάδα στον δρόμο της συμφιλίωσης.

«Με τον Τούρκο ομόλογό μου θα προετοιμάσουμε την επόμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, η οποία θα επιβεβαιώσει την πρόθεση τακτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, αλλά και την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLCC) μετά από 7 χρόνια. Θα επισκεφθώ την Τουρκία τον Δεκέμβριο για να προετοιμάσουμε τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Χακάν Φιντάν στη βάση αμοιβαίας κατανόησης και ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία που τους επιτρέπει να συνεργάζονται άμεσα και εποικοδομητικά.

Τονίζοντας ότι το υψηλό επίπεδο άμεσης επικοινωνίας διασφαλίζει την ταχεία εξάλειψη των κρίσεων, ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι αποτελεί και μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη έχουν έντονο συμβολισμό και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, ο ΥΠΕΞ δήλωσε:

«Νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο να υιοθετηθεί η νέα προοπτική για την επίλυση προβλημάτων που δεν μπορούσαν να επιλυθούν εδώ και χρόνια στις διμερείς σχέσεις, να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών»

«Αυτή η διαδικασία θα καθοδηγείται πάντα από τους υπουργούς Εξωτερικών με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα αντικατοπτρίζεται στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και απτά αποτελέσματα», κατέληξε.

Φωτογραφία αρχείου Intime News