Φιντάν: Έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα στο «παρά πέντε» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για «τουρκική μειονότητα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», δήλωσε ο Φιντάν, αναφερόμενος στη νέα φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο χαρακτηρισμός της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ως «τουρκική» αποτελεί διαχρονική διαφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη.

Η προκλητική αυτή δήλωση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ έρχεται «μια ανάσα» πριν τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν και των αντιπροσωπειών τους στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, για το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Φιντάν για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Γάζα, ΗΠΑ και F-16.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters