Η Ελλάδα θα παραμείνει τεχνολογικά ανώτερη στο Αιγαίο και θα διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή της με F-35, Rafale και F-16 Viper, ακόμα και αν η Τουρκία καταφέρει να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16, εκτιμά ο ειδικός αναλυτής Paul Iddon σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Forbes, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη.
Ο ίδιος εξετάζει το αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, μαζί με τα κιτ εκσυγχρονισμού και το κάνει αντιπαραβολή με το αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, για την προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Σε περίπτωση που και τα δύο αιτήματα γίνουν δεκτά από την αμερικανική πλευρά, τότε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, σύμφωνα με τον Paul Iddon.
«Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Η ποσοτική και ποιοτική διαφορά
Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα άρχισε να παραλαμβάνει τα 24 μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς τύπου Rafale έκδοσης «F3R», τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο, γεγονός που αναγκάζει την Άγκυρα να κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποκτήσει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη.
Ο ειδικός αναλυτής επισημαίνει ακόμα κι αν προχωρήσει η ενδεχόμενη αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο «η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030».
Και καταλήγει λέγοντας ότι: «Παρόλο που η Τουρκία πάρει 120 μαχητικά τύπου F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίσουν 84 Block 72 Viper (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), μαζί με 20 έως και 40 stealth μαχητικά τύπου F- 35 και τουλάχιστον 24 μαχητικά τύπου Rafale. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα τζετ της Τουρκίας».
Φωτογραφίες από Intime News