Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για το αν υπήρξε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας από την τουρκική πλευρά τις προηγούμενες ημέρες στο Μελισσοκομείο του Έβρου, πραγματοποιείται η αυριανή κοινή ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟnAlert , η έκτακτη ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής έχει διττό στόχο. Πρώτον, την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τους υπουργούς Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο για το τι ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες 15 ημέρες στον Έβρο. Δεύτερον, εντάσσεται και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει τέλος στα όσα κυκλοφορούν περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους» σε μέσα ενημερώσεις και Διαδίκτυο τα οποία αποτέλεσαν και την αφετηρία της πολιτικής αντιπαράθεσης που συνεχίζεται ακόμη.
Πολιτική αντιπαράθεση
Ο κ. Δένδιας σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του ορίου των συνόρων και έκανε λόγο «για εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης σε fake news και υιοθέτηση υβριστικών σεναρίων για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών , «το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκλωβίζονται στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου» και «στη μάχη των επιγόνων της Χρυσής Αυγής»». Η δήλωση Δένδια προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση «περί εγκλωβισμού του πολιτικού συστήματος», επιμένοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών «προχώρησε σε διάβημα όταν εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος Τούρκοι στρατιώτες».
Όπως πληροφορείται το OnAlert, η παρουσία στην αυριανή ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ καθώς και του Αρχηγού ΓΕΣ, πρώην Διοικητή του Δ Σώματος Στρατού στη Ξάνθη και γνώστη των οχυρωματικών εργασιών στο ποτάμι για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, θεωρείται αναγκαία προκειμένου να έχουν τα μέλη της Επιτροπής την πραγματική εικόνα για τις εξελίξεις στον Έβρο.
Τα γεγονότα στον Έβρο
Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερωθούν λεπτομερώς για το τι συνέβη μετά τις 11 Μαΐου, όταν – σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο, είχε ζητηθεί από την Αθήνα «να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή». Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές η Αθήνα αρνήθηκε να δώσει συντεταγμένες και «ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, απαντώντας στους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς, προέβη σε ρηματική διακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους.
Στη συνέχεια, και ενόσω συνεχίζοντας οι εργασίες κατασκευής του φράχτη, υπήρξε παρουσία Τούρκων Στρατιωτών στην περιοχή του Μελισσοκομείου για δυο – τρεις ημέρες, η οποία έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο, υποστήριξε ότι «παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα»
Το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην τουρκική κινητικότητα , προέβη σε δεύτερη ρηματική διακοίνωση μέσω του Γενικού Γραμματέα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, με την οποία εκφράστηκε η ελληνική δυσαρέσκεια για την κινητικότητα πολιτών και στρατιωτικών στις Φέρρες.
Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στο δεύτερο διάβημα της Αθήνας, τουρκική παρουσία δεν υπάρχει στο Μελισσοκομείο ενώ παραμένει άγνωστο αν πραγματοποιούνται εργασίες κατασκευής του φράχτη. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρέσβης μίλησε σήμερα «για τεχνικό ζήτημα και όχι για συνοριακή διαφορά».
Πηγές του Πενταγώνου δεν αποκλείουν ότι η προσπάθεια της Άγκυρας να «σηκώσει» ένα τεχνικό ζήτημα , παρότι και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν προκύψει ζητήματα με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού αλλά διευθετούνταν σε τοπικό επίπεδο μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις, συνδέεται με τα πρόσφατα οχυρωματικά έργα που πραγματοποιεί η ελληνική πλευρά προκειμένου να ελέγξει τις κατευθυνόμενες από τη τουρκική κυβέρνηση , ροές μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην πρόσφατη κρίση στο Έβρο στην περιοχή Μελισσοκομείο είχαν βρεθεί αρκετοί μετανάστες οι οποίοι προσδοκούσαν να περάσουν το ποτάμι.