Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Σε αντίδραση και των επισκεπτών οδήγησε η τοποθέτηση παραβάν μπροστά από άγιες εικόνες, ψηφιδωτά και ανάγλυφα της Εκκλησίας της Αίας Σοφίας Τραπεζούντας που οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε τζαμί, μετά από 52 χρόνια που ήταν Μουσείο.Οι επισκέπτες, όπως γράφει η Taraf, λένε ότι τώρα πλέον οι αγιογραφίες και τα ανάγλυφα που έκλεισαν με παραβάν, έφθασαν πλέον στο σημείο να μην είναι ορατά!.
Η εφημερίδα παρουσιάζει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ιησούς στην Τραπεζούντα μπήκε πίσω από το παραβάν».Πρόσφατα, η δικαιοδοσία του ναού μεταβιβάστηκε με δικαστική απόφαση από το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία με τη σειρά της αποφάσισε την επαναλειτουργία του ως τζαμί, έπειτα από περίπου μισό αιώνα.Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για τη μετατροπή του μουσείου σε τζαμί έχει προκαλέσει, αμέσως με την ανακοίνωσή της προ μερικών εβδομάδων, αντιδράσεις και σε κύκλους προοδευτικών ακαδημαϊκών. Ο κ.Ενγκίν Ακγιουρεκ, καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι με την απόφαση της αυτή «συνεχίζει» την Άλωση της Τραπεζούντας και δείχνει ότι δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι παγκοσμίως γνωστό και πως μαζί με τη Μονή Σουμελά αποτελούν τα δύο σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη περίπτωση τα τελευταία χρόνια που οι τουρκικές Αρχές μετατρέπουν έναν ιστορικό βυζαντινό ναό από μουσείο σε τζαμί. Προηγήθηκε ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου συνεκλήθη το 787 μ.Χ. η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος.
Σημειώνεται ότι, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βακουφίων της Τραπεζούντας, κ. Μαζχάρ Γιλντιρίμχαν, σε δήλωση που έκανε είχε υποστηρίξει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Ρυθμίσαμε την Αγία Σοφία και ως τζαμί και ως μουσείο. Ο χώρος αυτός θα μπορεί να λειτουργεί ως τζαμί, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούν να τον επισκέπτονται και ως μουσείο. Κατά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αγγίξαμε τίποτα. Δεν καρφώσαμε ούτε ένα καρφί. Τον προστατεύσαμε όπως έπρεπε. Όμως βάλαμε κουρτίνα πάνω στα ανάγλυφα, που είναι στον τρούλο, αλλά όποιοι θέλουν να τα δουν, μπορούν κατά την επίσκεψή τους στο ανατολικό τμήμα».
Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα είχε χτιστεί μεταξύ1238 και 1263, από τον αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Εμμανουήλ Κομνηνό.