Εδώ και πολλές ημέρες ο Τουρκικός Τύπος αναπαράγει τις «διαρροές» κυβερνητικών στελεχών στην Άγκυρα πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το θέμα της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.
Αν και δεν λείπουν και εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν πως αυτές οι διαρροές για την στάση του Ερντογάν ίσως να αποτελούν ένα «διαπραγματευτικό χαρτί» ώστε να μην τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής θέμα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου από την Ελλάδα ή άλλη δύναμη της συμμαχίας, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και δη τα φιλοκυβερνητικά επιμένουν.
Αυτή τη φορά την «σκυτάλη» παίρνει η Yeni Safak – που συνήθως απηχεί τις απόψεις Ερντογάν – που αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει από μόνος του όχι μόνον θέμα »παράνομης στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών, αλλά ακόμη και «κατοχής» τους!
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, το δημοσίευμα αναφέρει πως μεταξύ των θεμάτων που θα φέρει ο Τούρκος πρόεδρος στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα «είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «προβοκάτσιες» της Ελλάδας και αναφέρει επίσης ότι «ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
Σύμφωνα πάντα με την Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει τα εξής ζητήματα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ:
- Αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα παρουσιάσει αποδείξεις πως οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία».
- Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.
- Πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα.
- Οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
- Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
- Οικονομία, ενεργειακή κρίση.
Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει»
Στην προκλητική ρητορική για τα νησιά επέμεινε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δήλωσε πως, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, «θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει η αμφισβήτηση αυτή».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι «για την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η προσέγγιση της Ελλάδας, στο θέμα του επίμονου αιτήματος μας στην “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών, και ότι συμπεριφέρεται με την λογική “αυτά τα νησιά είναι δικά μου και κάνω ό,τι θέλω”». Καταλόγισε, δε, στην Ε.Ε. ότι στέκεται πίσω από αυτήν την προσέγγιση.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι «προσπαθεί να κρατήσει στην επικαιρότητα το ζήτημα των 12 μιλίων και να κάνει στους αιθέρες όσα δεν μπορεί να κάνει στις θάλασσες».
«Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια. Πρώτα η εισβολή, μετά να κρύβονται πίσω από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Λωζάνη έχει όρο αποστρατιωτικοποίησης. Οι Συνθήκες του 1946 έχουν ίδιους όρους. Είναι βλακεία να θεωρούν πως θα ερμηνεύουν τους όρους των Συνθηκών όπως εκείνοι επιθυμούν και η Τουρκία θα το δέχεται. Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχθεί» συνέχισε ο κ. Οκτάι.
«Η Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της»
«Είναι φανερό τι κάναμε στις αρχές του 1900 με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας όταν πήγαν να κάνουν πράγματα. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε:
«Ευελπιστούμε η Ελλάδα σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελλόριζο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος».
Πηγή: kathimerini.gr