Ερντογάν: Ο στόχος και οι επόμενες κινήσεις του – Οι ΕΔ σε πλήρη ετοιμότητα για τυχόν «επεισόδιο»

Του Κώστα Αλατζά

Ανήσυχα αλλά ψύχραιμα παρακολουθεί η Αθήνα την επιθετική τουρκική ρητορική η οποία κλιμακώνεται δια στόματος Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου επεισοδίου που είτε θα σχετίζεται με την αμφισβήτηση  των  κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είτε με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για πρόκληση επεισοδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή το βράδυ στο OnAlert πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Λίγες ώρες αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. «Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μας, αλλά ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται απέναντι σε αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνοντας ότι «ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής του».

Τι επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πιο εμφατικό τρόπο κλείνει την πόρτα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος, στο παζάρι που έχει ανοίξει με τη Δύση και δη με τις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιζητεί επί της ουσίας την άρση των κυρώσεων της Δύσης στην Τουρκία ως αντάλλαγμα στο «ναι» της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Για αυτό το λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε αρκετά από την προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εξοπλίσουν με νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 τη Τουρκία.

Στην Αθήνα διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Άγκυρα το καλοκαίρι να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων που θα επιχειρήσει εκ νέου να θέσει επί του πεδίου τις τουρκικές αξιώσεις σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Ο Τούρκος πρόεδρος, που επενδύει πολλά στην εξωτερική πολιτική ως αντιστάθμισμα στα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση. Μέχρι και ο μετριοπαθής Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι καθυστέρησε πέντε ημέρες για να αντιδράσει στα όσα είπε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και ότι δεν εκλήθη καν για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης.

Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο Ερντογάν να επιχειρήσει να απαντήσεις εμπράκτως στους επικριτές του. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η έξοδος τουρκικού ερευνητικού σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ότι ανήκουν στις δικές της θαλάσσιες ζώνες. Δεύτερον, η αποστολή γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η Τουρκία να αποδείξει επί το πεδίου ότι η λύση στο Κυπριακό είναι τα δύο κράτη. Τρίτον, η εκτέλεση συνεχών υπερπτήσεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό την προβολή της νέας προκλητικής αξίωσης ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών συνδέεται με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Οι κινήσεις της Τουρκίας, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από το πως θα εξελιχθεί η σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον καμβά της διαμάχης της Δύσης με τη Ρωσία και από το πόσο είναι διατεθειμένη η Άγκυρα να κλονίσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που η Συμμαχία επιθυμεί διακαώς της διατήρηση ενός ενιαίου και αραγούς μετώπου απέναντι στις νέες προκλήσεις.