Ερντογάν: Υπερεξουσίες στον»σουλτάνο», αναλαμβάνει και την αμυντική βιομηχανία

Ο Ερντογάν συνεχίζει το κρεσέντο λήψης υπερεξουσίων με συνεχόμενα φιρμάνια που επικαλούνται την δήθεν έκτακτη αναγκη. Πιο πρόσφατα, ανέλαβε την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική κίνηση που απεικονίζει τον τρόπο μεταβίβασης εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, μετά από ένα διάταγμα του Αυγούστου που επισύναψε τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT).

Στις 24 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε το διάταγμα με το οποίο τοποθετείται ο Υφυπουργός Άμυνας (SSM) υπό τον πλήρη έλεγχο του Προέδρου αντί του Υπουργείου Άμυνας. Το SSM είναι ο βασικός κυβερνητικός φορέας που είναι υπεύθυνος για τις κρατικές προμήθειες στον τομέα της άμυνας και έχει διατεθεί περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια στον γενικό προϋπολογισμό του 2018.

Η SSM έχει την εξουσία να προμηθεύει, να παράγει και να υπογράφει συμφωνίες για όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της χώρας. Η SSM έχει το μεγαλύτερο μερίδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, με εξουσία να αποφασίζει τι να αγοράσει και από ποιον. Η SSM είναι επίσης άμεσα υπεύθυνη για το Ταμείο Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο είχε περίπου 3 δισ. Δολάρια σε αποθεματικά κεφάλαια το 2016.

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, ο πρόεδρος θα είναι επίσης πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αποτελείται από τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους υπουργούς εσωτερικών και εθνικών αμυντικών. Η επιτροπή θα συνεδριάσει κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου, ο οποίος θα καθορίσει τις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων. Η SSM παρέχει υπηρεσίες γραμματείας της επιτροπής.

Η επιτροπή θα αποφασίσει για τους στρατηγικούς στόχους των παραγόντων του τουρκικού τομέα ασφάλειας, κυρίως των στρατιωτικών και της Γενικής Διοίκησης της Χωροφυλακής, και θα επιλέξει εταιρείες που θα εργαστούν για τις προμήθειες στον τομέα. Η επιτροπή εξουσιοδοτείται επίσης να χρηματοδοτεί υποτροφίες και κατάρτιση για την ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων για την αμυντική βιομηχανία.

Με αυτό το σημαντικό διάταγμα, ο πρόεδρος θα ελέγξει το Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κερδίζει το 43% των συνολικών εσόδων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ αναλαμβάνει το 41% ​​των εξαγωγών στον τομέα της άμυνας. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος θα ελέγξει επίσης τις εκτεταμένες εκμεταλλεύσεις του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένου του 85% της μετοχής της Aselsan, του γίγαντα ηλεκτρονικών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία κατέλαβε την 67η θέση στο διεθνές περιοδικό του 2016 -παραγωγικές και στρατιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών. (Η Υπηρεσία Ανδαλου της Τουρκικής Κυβέρνησης μόλις ανακοίνωσε ότι η Aselsan υπέγραψε σύμβαση ύψους 92,5 εκατομμυρίων δολαρίων με τον Τουρκικό αμυντικό και εμπορικό κατασκευαστή BMC Otomotiv).

Το Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων κατέχει επίσης το 54,5% της Turkish Aerospace Industries Inc. (TAI), μιας πρωτοποριακής τουρκικής αμυντικής εταιρείας στον τομέα της αεροδιαστημικής και των δορυφόρων, ενώ η SSM κατέχει το 45,5%. Η ΤΑΙ κατέλαβε την θέση αριθ. 76 στον κατάλογο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης.

Άλλες σημαντικές συμμετοχές περιλαμβάνουν το 55% του Roketsan, του μοναδικού σχεδιαστή και κατασκευαστή πυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία. 99% του Havelsan, του κορυφαίου λογισμικού της Τουρκίας, της πληροφορικής και της εταιρίας ολοκλήρωσης συστημάτων. Το 55% του Tusas, πρωτοποριακή εταιρεία της Τουρκίας στις αεροδιαστημικές τεχνολογίες. Το 99% του Isbir, το οποίο παρέχει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και εναλλάκτες για σημαντικά αμυντικά και δημόσια έργα · και το 97% της Aspilsan, κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού για μπαταρίες και πακέτα μπαταριών για μεγάλα συστήματα αμυντικής βιομηχανίας.

Με τη νέα νομοθεσία, ο πρόεδρος θα υπηρετήσει επίσης ως πρόεδρος του Ταμείου Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας, αντικαθιστώντας τον υπουργό Άμυνας ως την τελική αρχή πάνω από την SSM και το Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδρυμα, με τις κουνουπιέρες του, διοικείται κυρίως από συνταξιούχους στρατηγούς και λαμβάνει σοβαρές δωρεές με τη μορφή χρημάτων, επιχειρήσεων και ακινήτων από όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Το διάταγμα ορίζει επίσης κεφάλαια εκκίνησης ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση στρατιωτικών εργοστασίων και ναυπηγείων (ASFAT) για τη ρύθμιση περίπου 30 στρατιωτικών εργοστασίων που συνδέονται με το Υπουργείο Άμυνας. Η ASFAT εξουσιοδοτείται να λαμβάνει εντολές από εθνικούς δημόσιους οργανισμούς και ξένους πελάτες και να μπορεί να προσλαμβάνει ξένο προσωπικό.

Ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους: «Είχα 11 χρόνια εμπειρίας με την Υφυπουργό Αμύνης, όταν ήμουν πρωθυπουργός. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία πρέπει να λειτουργήσει ως ενιαία μονάδα. Όταν είναι ξεχωριστά κομμάτια, γίνεται δύσκολο να επιτύχουμε. Όταν οι Havelsan, Aselsan και TAI είναι όλες οι ξεχωριστές ηγεμονικές οντότητες, η επιτυχία δεν είναι εφικτή. Σκεφτήκαμε να τα φέρνουμε όλα κάτω από μια ενιαία αρχή. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εκτελεστικό του συμβούλιο, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τον υπουργό εσωτερικών, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον υπουργό άμυνας και τον υφυπουργό της αμυντικής βιομηχανίας. «

Οι παρατηρήσεις του Ερντογάν αποκάλυψαν τους λόγους για τους οποίους του προστάτευαν ολόκληρη την τουρκική αμυντική βιομηχανία:

Για να ελαχιστοποιηθεί το μονοπώλιο των τουρκικών εταιρειών του Ιδρύματος των Ενόπλων Δυνάμεων και η γραφειοκρατική κυριαρχία που κυριαρχεί στην αμυντική βιομηχανία.
Να ενθαρρυνθεί η καινοτομία στον τομέα, επιτρέποντας τη συμμετοχή μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην αμυντική βιομηχανία.
Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η αποτελεσματικότητα για την αποφυγή της αλληλεπικάλυψης στην αμυντική βιομηχανία, χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση.
Να εξασφαλιστεί η συνεργασία, η αρμονία και ο συντονισμός μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη διάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, αυξάνοντας έτσι την αυτάρκεια στις εγχώριες προμήθειες.
Ο πρόεδρος θα επιβλέπει προσωπικά τα ακόλουθα κρίσιμα έργα, ανέφερε, για να βελτιώσει τα κίνητρα και την ταχύτητα ολοκλήρωσης του έργου:

Ωστόσο, η πολιτική αντιπολίτευση αντιτίθεται στον απόλυτο έλεγχο του Ερντογάν για ολόκληρη την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία λέει ότι αρνείται στο κοινοβούλιο τη βασική της λειτουργία εποπτείας.

«Αν θυμηθούμε το τεράστιο μέγεθος του προϋπολογισμού της αμυντικής βιομηχανίας και τη σημασία των αποφάσεών της που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε το κοινοβούλιο αδύναμο, ενισχύοντας παράλληλα τις εξουσίες του προεδρικού καθεστώτος του παλατιού», δήλωσε ο νομοθέτης Μουράτ Μπακάν, μέλος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

«Γιατί δεν θέσπισαν νόμο για τη ρύθμιση αυτή αντί για διάταγμα έκτακτης ανάγκης; Βλέπουμε εκατοντάδες ρυθμίσεις που επιβάλλονται με διατάγματα έκτακτης ανάγκης που δεν υποβάλλονται στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο Μπακάν.

Με αυτό το διάταγμα, βλέπουμε τη συγχώνευση τριών διαδικασιών:

Αφαίρεση κάθε υπολειπόμενης επιρροής του εκτοπισμένου κινήματος Gulen από όλες τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους και τις επιχειρήσεις του αμυντικού κλάδου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Δημιουργία δυναμικότητας μέσα στη συσκευή ασφαλείας του κράτους.

Μεταφορά της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο στους τομείς της προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού και της στρατιωτικής συντήρησης.

Για μένα, αυτές οι τρεις διαδικασίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευκολία και ξεχωριστά. Η συγχώνευσή τους, στο τέλος της ημέρας, κινδυνεύει να πολιτικοποιήσει όλα αυτά, ιδίως τα συστήματα προμήθειας και συντήρησης της άμυνας. Εκτός από τον κίνδυνο της πολιτικοποίησης, εάν επηρεάσουμε την παρακμή της αξιοκρατικής διαχείρισης και την έλλειψη πνευματικού κεφαλαίου στον τομέα της ασφάλειας της χώρας, θα μπορούσε να γίνει δύσκολη η διαχείριση του στρατιωτικού συστήματος προμηθειών της Τουρκίας, το οποίο απαιτεί κορυφαία τεχνική συμβολή.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την επιβάρυνση για το προεδρικό παλάτι της Τουρκίας και αυτή η πραγματικότητα καθίσταται σαφέστερη μέχρι σήμερα.

 ΠΗΓΗ: https://www.al-monitor.com/