Ερντογάν: Απειλές του «σουλτάνου» για Αιγαίο και Κύπρο

Καμουφλαρισμένες πολεμικές «απειλές» εκτόξευσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγγιπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κλιμακώνοντας και τη ρητορικής της έντασης  μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια με την εμβόλιση του ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ» από το TCSG UMUT.

Ο «σουλτάνος» πιστός στο τουρκικό δόγμα των «συγκοινωνούντων δοχείων» που εφαρμόζει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Κύπρο, μεταξύ άλλων,έκανε αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. 

«Κανείς να μήν νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».ήταν η αυστηρή προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου.

Στην συνέχεια της ομιλίας του, που είναι σε εξέλιξη, επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση παροχής οικονομικής βοήθειας στην PYD (Κούρδους). Η απόφαση αυτή του στρατηγικού μας εταίρου, είπε ο κ. Ερντογάν, θα επηρεάσει και την δική μας απόφαση και συνέχισε: «Μάς ζητάνε να παραδοθούμε στους τρομοκράτες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίση με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ».

Τουρκική ακταιωρός «εμβόλισε» το ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ» του ΛΣ
 

Λίγο πριν από τα μεσανύχτα της Δευτέρας  η τουρκική ακταιωρός που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert το τουρκικό πλοίο έρευνας και διάσωσης UMUT χτύπησε με την πλώρη του την πρύμνη του σκάφους ανοιχτής θαλάσσης της Ελληνική Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης το σκάφος του λιμενικού πήγε στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις της Λέρου για την καταρχήν αξιολόγηση και εκτίμηση της ζημιάς στη Λέρο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες επισκευής. 

Για αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα S-70 πραγματοποίησαν μπαράζ παράνομων εισόδων στο FIR Αθηνών χρησιμοποιώντας αεροδιάδρομο ανατολικά της Ρόδου που πραγματοποίησαν διαδοχικές πτήσεις κατόπτευσης της ευρύτερης περιοχής των Ιμίων.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού

Πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε: Επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός «εμβόλισε» το ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ» του ΛΣ

Διαβάστε: Επεισόδιο Ίμια: Μπαράζ προκλήσεων από τουρκικά CN-235 και S-70 μετά την εμβόλιση του «ΓΑΥΔΟΣ»

Διαβάστε: Τζανακόπουλος για Ίμια: Αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων