Του Κώστα Αλατζά
Σε φιλικό κλίμα και με τις δυο πλευρές να εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Τη σκυτάλη πλέον παίρνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ενώ καταλυτική στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται η πιθανή συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες.
Αν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις επίσημες δηλώσεις απέφυγαν να αναφερθούν στα διμερή ζητήματα που ετέθησαν στη συνομιλία τους, ωστόσο, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, στη συνάντησή έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και με ειλικρίνεια οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου παρουσίασαν τις θέσεις τους.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία» ανέφερε στις κοινές δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός.
Εντούτοις, στις επαφές που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου και της οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης με στόχο την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η συνέχιση των συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα. Πέραν του πολιτικού επιπέδου το οποίο πλέον αναβαθμίζεται με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές οι συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για τη διατήρηση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης αλλά και οι συνομιλίες για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Το φιλικό κλίμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου αποτυπώθηκε στη συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19 ώστε οι πολίτες των δύο χωρών, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας, αλλά και με την προώθηση συμφωνίας 25 σημείων διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς.
Βέβαια οι χαμηλοί τόνοι που επικράτησαν κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στην Ελλάδα δεν αναιρούν την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας και την επιδίωξή της για διεύρυνση της ατζέντας των ελληνοτουρκικών διαφορών προς επίλυση πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ανοιχτά στο θέμα της δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη για να ακολουθήσει ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ενώ προκλητική ήταν και η στάση του στο Κυπριακό.
Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε στον Νίκο Δένδια τη θέση για λύση με δύο κράτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας υπουργός ανέφερε στον Τούρκο ομόλογο του ότι «το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι διμερείς σχέσεις και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι σχέσεις αλληλένδετες.
Καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να διαδραματίσει η πιθανή συνάντηση Ερντογάν Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα επιδιώκει αυτή τη συνάντηση προσδοκώντας την αλλαγή σελίδας στις τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.