OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Στις 14 Ιουνίου το επόμενο επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά

01/06/2021 - 09:09
Τσαβούσογλου - Δένδιας
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Αλατζά

Σε φιλικό κλίμα και με τις δυο πλευρές να εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Τη σκυτάλη πλέον παίρνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ενώ καταλυτική στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται η πιθανή συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες.

Αν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις επίσημες δηλώσεις απέφυγαν να αναφερθούν στα διμερή ζητήματα που ετέθησαν στη συνομιλία τους, ωστόσο, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, στη συνάντησή έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και με ειλικρίνεια οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου παρουσίασαν τις θέσεις τους.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά, ιδιαίτερα σοβαρά, θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία» ανέφερε στις κοινές δηλώσεις ο Έλληνας υπουργός.

Εντούτοις, στις επαφές που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου και της οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης με στόχο την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η συνέχιση των συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα. Πέραν του πολιτικού επιπέδου το οποίο πλέον αναβαθμίζεται με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές οι συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για τη διατήρηση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης αλλά και οι συνομιλίες για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το φιλικό κλίμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου αποτυπώθηκε στη συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19 ώστε οι πολίτες των δύο χωρών, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας, αλλά και με την προώθηση συμφωνίας 25 σημείων διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς.

Βέβαια οι χαμηλοί τόνοι που επικράτησαν κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στην Ελλάδα δεν αναιρούν την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας και την επιδίωξή της για διεύρυνση της ατζέντας των ελληνοτουρκικών διαφορών προς επίλυση πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ανοιχτά στο θέμα της δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη για να ακολουθήσει ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ενώ προκλητική ήταν και η στάση του στο Κυπριακό.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε στον Νίκο Δένδια τη θέση για λύση με δύο κράτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας υπουργός ανέφερε στον Τούρκο ομόλογο του ότι «το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι διμερείς σχέσεις και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι σχέσεις αλληλένδετες.

Καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να διαδραματίσει η πιθανή συνάντηση Ερντογάν Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα επιδιώκει αυτή τη συνάντηση προσδοκώντας την αλλαγή σελίδας στις τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Tags: ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Related Posts

F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οπλισμένα τουρκικά F-16 πέταξαν στο κεντρικό Αιγαίο – Έκαναν τέσσερις παραβιάσεις

12/12/2025 - 18:10
Γκιουλέρ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γιασάρ Γκιουλέρ: «Δεν θα ανεχθούμε καμία προσπάθεια μονομερών τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

11/12/2025 - 19:37
Φιντάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αθήνα απαντά στις δηλώσεις Φιντάν: «Αναθεωρητικές θέσεις και προτάσεις είναι καθολικά απορριπτέες»

09/12/2025 - 21:08

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert