Επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και χθες η στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πέραν της διακλαδική άσκησης «Ανατολική Μεσόγειο » που διεξάγεται  στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου με τη συμμετοχή 32 πλοίων, δυνάμεων της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου στο βόρειο και νότιο Αιγαίο.

Συνολικά 15 αεροσκάφη , διαφόρων τύπων, της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν 37 φορές το εθνικό μας εναέριο  χώρο σημειώνοντας ταυτόχρονα 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Οι περισσότερες παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από 4 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ένα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας το οποίο απογειώθηκε από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που συμμετέχει στην  διακλαδική άσκηση «Ανατολική Μεσόγειο». Η άσκηση ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου. 

Στο βόρειο Αιγαίο, όπου δραστηριοποιήθηκαν οπλισμένα τουρκικά μαχητικά στο πλαίσιο της τακτικής αεροπορικής άσκησης που προβλέπει σενάρια συνεργασίας μαχητικών αεροσκαφών και ιπτάμενων ραντάρ, πέντε ζεύγη από F-16  και F-4 όλη τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποίησαν 3 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Μάλιστα, τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν και σε τέσσερις εικονικές αερομαχίες με ελληνικά F-16, τα οποία αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη.