Επεισόδιο με ΚΦ «Αρματωλός»: Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο

Να συνθέσουν το πάζλ του επεισοδίου που σημειώθωκε τα ξημερώματα 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου προσπαθούν στο Ελληνικό Πεντάγωνο. Εννέα ώρες μετά με την επακούμβηση της Κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», και για τους επιτελείς φαίνεται πως το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο του ναυτικού ατυχήματος. 

Ήδη εξετάζονται ενδελεχώς όλα τα στοιχεία, στίγματα και ίχνη τόσο της πορείας του τουρκικού πλοίου όσο και της κανονιοφόρου του Πολεμικού μας Ναυτικού. Όπως τόνιζαν υψηλόβαθμες πηγές ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, από την πορεία που έχει χαράξει »ΚΑRΜΑΤΕ», δεν προκύπτουν ούτε αποχρώσες ενδείξεις που να υποστορίζουν το σενάριο της εσκεμμένης επακούμβησης. Σημείωναν χαρακτηριστικά ότι δεν έχει καταγράφει κάποιος ελιγμός που να δικαιολογεί τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ενώ και η ταχύτητα  «ΚΑRΜΑΤΕ» είναι σταθερή, στην περιοχή των 9,5 κόμβων,

Από την άλλη είναι σαφές ότι στο μικροσκόπιο της Ένορκης Διοικητικής Έρευνας που έχει διαταχθεί για το περιστατικό και θα διενεργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων,θα μπουν και οι ενέργειες του Έλληνα κυβερνήτης στις οποίες, βάσει των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων, θα έπρεπε να είχε προβεί αλλά δεν το έπραξε.

Πηγές ενημέρωσης μάλιστα απέρριπταν ως ανόμοια τη σύγκριση του σημερινού περιστατικού με εκείνο της Κανονιοφόρου Νικηφόρος και της τουρκικής ακταιωρού Ουμούτ. Τότε ο κυβερνήτης του πλοίου του Πολεμικού μας Ναυτικού είχε επιλέξει να διατηρήσει σταθερή πορεία έναντι των επικίνδυνων ελιγμών του τουρκικού πλοίου.