Ο ελληνοτουρκικός διάλογος συνεχίζεται στην Αθήνα και στο επίκεντρο είναι προσφυγικό και Μέση Ανατολή

Του Κώστα Αλατζά

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα πιθανά κύματα προσφύγων που μπορεί να προκαλέσουν οι αιματηρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών επαφών που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στα πλαίσια του νέου ελληνοτουρκικό διαλόγου που έχει ανοίξει από το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως πληροφορείται το OnAlert στον πολιτικό διάλογο σημαντική θέση έχει το μεταναστευτικό ζήτημα, ειδικά μετά τις τελευταίες αιματηρές εξελίξεις στο Ισραήλ.  «Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αφορά και τις δύο χώρες» σχολιάζουν διπλωματικές πηγές. Επισημαίνουν μάλιστα ότι στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είχε συζητηθεί  και στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη. Οι δύο πλευρές είχαν διαρρεύσει τότε ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα η διαχείριση του οποίου προκαλεί εμπόδια στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Σε θετικό κλίμα οι ελληνοτουρκικές επαφές στην Αθήνα

Οι ηγεσίες των δύο χωρών εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε ήσυχα νερά σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα το πρωί η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα συναντηθεί με τον ομόλογο της, Μπουράκ Ακτσαπάρ ενώ χθες ο Τούρκος υφυπουργός είχε συνάντηση με τον επίσης ομόλογό του, Κώστα Φραγκογιάννη.

Οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου που αφορά τόσο τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών, όσο και σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής». Οι συνομιλίες της κ. Παπαδοπούλου περιλαμβάνουν τα ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας, θυμίζουν τις διερευνητικές επαφές προηγούμενων ετών και η πορεία τους θα καθορίσει την τελική έκβασή της νέας προσπάθειας που γίνεται για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Φραγκογιάννη με τον κ. Ακτσαπάρ, που διήρκησε συνολικά τρεισήμισι ώρες και πραγματοποιήθηκα σε «εξαιρετικό κλίμα», διαπιστώθηκε πρόοδος στη συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αλλά και σε άλλα ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών «τα επιτεύγματα των συμφωνιών θα παρουσιαστούν στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών».

Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει διαμορφώσει η νέα προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί επίσης η συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας ώστε να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που αποτελούν το τρίτο επίπεδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Εντούτοις, ακόμη δεν έχει ορισθεί ημερομηνίας συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ.