Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Την ώρα που ένα πιστοποιημένο - σύμφωνα με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ – μίνι πλωτό νοσοκομείο του Πολεμικού Ναυτικού προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ακρίτες του Αιγαίου, η Τουρκία ανακοινώνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ναυπηγήσει 2 πλωτά νοσοκομεία.
Από ελληνικής πλευράς πρόκειται για το πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΡΟΜΥΘΕΥΣ του Π.Ν. που διαθέτει και άριστες εγκαταστήσεις για παροχές υγείας σε πόλεμο και ειρήνη. Το πλοίο επισκέφθηκε σήμερα η Αν Υπουργός Άμυνας κ Φώφη Γεννηματά μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευαγ. Αποστολάκη ενώ αυτό ήταν στις Σχοινουσες και το ιατρικό κλιμάκιό του εξέταζε κατοίκους του νησιού με προβλήματα υγείας.
Ηταν η τρίτη στάση μετά την Γαύδο και την Ανάφη- και έπεται συνέχεια (ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ σε λίγο).
Νοσοκομεία για ξένους και »τουρίστες υγείας» στην Τουρκία
Η Τουρκία από την πλευρά της – όπως γράφει σήμερα η Sabah με τον τίτλο «Έρχεται πλωτό νοσοκομείο» - πραγματοποίησε το πρωτο βήμα για το σχέδιο των νοσοκομείων πόλεων με στόχο να γίνει εντός 10ετίας το πιο σημαντικό κέντρο υγείας.Στο πλαίσιο του σχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας μεταξύ των οποίων θα κατασκευαστούν πλωτά νοσοκομεία.
Αναλυτικά το σχέδιο προβλέπει , μέχρι το 2017 την κατασκευή 15 νοσοκομείων πόλεων, σε 14 πόλεις, διάφορες εξελίξεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για την υγεία, η σύσταση ελεύθερων περιοχών υγείας, η αύξηση των εγκαταστάσεων που θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας μέσω τουρισμού, η ανανέωση των νοσοκομείων για άτομα με ειδικές ανάγκες και η κατασκευή 2 πλωτών νοσοκομείων,.
Οι ελεύθερες περιοχές υγείας που σχεδιάζονται να γίνουν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές θα είναι για ασθενείς από διάφορες χώρες. Από τις περιοχές αυτές θα επωφελούνται, κατά το 85% ξένοι και κατά το 15% Τούρκοι πολίτες. Στις εγκαταστάσεις που θα γίνουν σε περιοχές κοντά στα διεθνή αεροδρόμια θα προσφέρουν υπηρεσίες στους ξένους ασθενείς, ξένοι γιατροί και ξένες νοσηλεύτριες.
Σημειώνεται ότι στην Τουρκία, κατά το περασμένο έτος, ήρθαν 180.000 ασθενείς στο πλαίσιο του τουρισμού ασθενών. Προβλέπεται ο αριθμός αυτός να φθάσει, το 2017, τις 300.000.