Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
»Ξαναχτύπησε» ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εμμονή περί δήθεν ύπαρξης στην Ελλάδα … στρατοπέδων εκπαίδευσης Τούρκων τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως τρομοκράτες που κάνουν χτυπήματα στην Τουρκία, για να εισπράξει νωρίτερα σήμερα άλλη μια σκληρή απάντηση- διάψευση από την Αθήνα στους ψεύτικους ισχυρισμούς!
Ωστόσο αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι η νέα αναφορά από τον κ. Ερντογάν αποδεικνύει πλέον καθαρά ότι – όπως έχει υπαινιχτεί το OnAlert – είναι ο ίδιος, οι άμεσοι συνεργάτες του ή οι επίσημες τουρκικές αρχές που διαρρέουν σε τουρκικά ΜΜΕ συστηματικά εδώ και μερικούς μήνες, τα περί δήθεν στρατοπέδων στο Λαύριο ,στον Ωρωπό, το Δήλεσι κλπ και τώρα τελευταία και στην Θεσσαλονίκη!
Η συνέντευξη Ερντογάν – με διαφόρους ισχυρισμούς περί Ελλάδας, διαλόγου με Σαμαρά που έχουν όμως διαψευσθεί ξανά - δόθηκε χθες στο KANAL D και στο CNN Turk και ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε σε διάφορα ερωτήματα επώνυμων δημοσιογράφων – πέραν του παραπάνω θέματος έγινε αναφορά και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης για την οποία γράψαμε νωρίτερα σε ξεχωριστό δημοσίευμα.
Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, όπως είπε, ανέφερε ότι η χώρα του καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τόνισε «Εμείς δεν μιλάμε μόνο με το Ιράκ, αλλά και με την Ελλάδα και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Σαμαρά είπαμε “σε σας υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης”».
Το σχετικό απόσπασμα - σύμφωνα με την εφημερίδας Turkiye – είναι :«Η συμφωνία που κάνουμε δεν θα έχει κανένα όφελος, αν σε σας, ενώ υπάρχει μια τόσο σημαντική διπλωματική σχέση, ζουν τρομοκράτες που χτυπούν τη χώρα μου ή που θα την χτυπήσουν. Εκείνη ( σ.σ. η ελληνική πλευρά) είπε “εμείς θα τα διαλύσουμε αυτά τα στρατόπεδα”. Πράγματι, μάθαμε ότι τα διέλυσαν. Και έθεσαν υπό κράτηση 14 τρομοκράτες. Στη συνέχεια η δικαιοσύνη τους άφησε ελεύθερους. Τότε εμείς αρχίσαμε να πιέζουμε. Μας είπαν να μην ανησυχούμε. Τώρα περιμένουμε την Ελλάδα».
Καταργούν την Δικαιοσύνη!
Να σημειώσουμε εδώ ότι η αναφορά σε <<14>> αφορά ύποπτους συλληφθέντες στην Ελλάδα που η Τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες και θέλει <<σώνει και καλά>. να εκδοθούν στην Τουρκία πλην όμως η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει την ίδια άποψη βάσει των στοιχείων που έχουν βρεθεί. Αντίστοιχες συλλήψεις υπόπτων έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ΄πως το Βέλγιο η Γαλλία, η Γερμανία,κλπ αλλά και σε αυτές η δικαιοσύνη δεν αποφάσισε έκδοση. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Άγκυρα να εξαπολύει επιθέσεις κατά των χωρών αυτών θέλοντας να εφαρμοστεί το δικό της << δίκαιο >>!
Πριν από λίγο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στους ισχυρισμούς αυτούς διαψεύδοντάς τους για άλλη μια φορά . Η απάντηση είναι γενική – αφορά και την Θεολογική Σχολή, τους μουφτήδες , το τέμενος κλπ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Αθήνα έχει διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοιος διάλογος Σαμαρά -Ερντογάν και η εμμονή του Τούρκου Πρωθυπουργού προκαλεί πρόσθετα ερωτηματικά. Άξιο υπογράμμισης είναι και το έμμεσο κάρφωμα της Τουρκίας – με την τελευταία φράση, ότι δηλαδή <<η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».
Η Ελληνική απάντηση
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Τουρκίας περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης και λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, ειναι η εξής:
«Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί η εμμονή σε αυτή την ανυπόστατη φημολογία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στη συνομιλία που είχε με τον κύριο Ερντογάν για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την τρομοκρατία και για αυτό είναι πολύ ευαίσθητη, την αντιμετωπίζει δε δυναμικά και αποφασιστικά. Οι δε θέσεις της, είναι σαφείς και στηρίζονται στο σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των αρχών του διεθνούς δικαίου. H αντιμετώπιση όμως υπόπτων, ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις, γίνεται στα πλαίσια της έννομης τάξεως και με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώνονται όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες.
Τα της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών.
Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Να σημειωθεί, ότι όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων.
Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων συνανθρώπων μας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στη χώρα που γέννησε και ανέδειξε τις αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο.
Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας.
Στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, βάλαμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς. Η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».