Λουκέτο σε ελληνικά ΑΕΙ – ΤΕΙ – Ουρές στην Τουρκία!

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Πολλοί Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια, ενώ συνολικά αυξάνεται ο αριθμός των ξένων φοιτητών σε αυτά φτάνοντας φέτος τις 31.170 άτομα. Η Ελλάδα είναι, μετά το Αζερμπαϊτζάν και  το Τουρκμενιστάν, σε μια ομάδα μαζί με Γερμανία, Βουλγαρία, Μογγολία και Ρωσία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του τουρκικού Κέντρου Επιλογής και Τοποθέτησης Φοιτητών (ÖSYM), τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ξένων φοιτητών που έκαναν εγγραφή στα πανεπιστήμια της Τουρκίας. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ήταν 2.707 άτομα, ενώ το 2011- 2012 ανήλθε στους 8.410 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Η αύξηση στις εγγραφές  επηρέασε και τον συνολικό αριθμό των φοιτητών. Στην ίδια περίοδο το σύνολο των ξένων φοιτητών στα περίπου 200 τουρκικά πανεπιστήμια από 15.505, αυξήθηκε στα 31.170 άτομα.

Οι Έλληνες φοιτητές

Οι περισσότεροι φοιτητές – 4.257 –  προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ακολουθούν –  4.110 άτομα – οι προερχόμενοι  από το Τουρκμενιστάν.Οι υπόλοιποι προέρχονται από μια κατηγορία χωρών όπως η Γερμανία,η  Ελλάδα, η Βουλγαρία, η, Μογγολία και η Ρωσία.
 
Για την κατηγορία που αφορά την Ελλάδα – αλλά και ούτε τις άλλες χώρες – δεν διευκρινίζεται πόσοι από τους φοιτητές τους σπουδάζουν στην Τουρκία λόγω καταγωγής, πχ σε σχέση με τους προερχόμενους από την Ελλάδα πόσοι από αυτούς ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα και ιδιαίτερα είναι τουρκικής καταγωγής.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι περισσότερες εγγραφές έγιναν από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ παρατηρείται και μια αύξηση από την Σομαλία.Κατά το έτος 2009-2010 μόλις 6 φοιτητές ερχόντουσαν από την Σομαλία, ενώ το 2011-2012 αυτός ο αριθμός ανήλθε στους 242 φοιτητές.

Τα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια

Η αύξηση οφείλεται, αναφέρουν ανεξάρτητες πανεπιστημιακές πηγές, και στο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί και ιδιωτικά πανεπιστήμια που διδάσκουν  τα   μαθήματα στην αγγλική γλώσσα- συνεπώς διευκολύνεται η προσέλευση ξένων φοιτητών.Επίσης η Τουρκία δίνει πολλές υποτροφίες σε χώρες του Καυκάσου που έχουν τουρκογενή πληθυσμό. Π.χ, το αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο Sabanci της Τουρκίας λειτουργεί το πρόγραμμα υποτροφιών Κεμάλ Ντερβίς για Έλληνες φοιτητές. Το πανεπιστήμιο αυτό – και δεν είναι το μόνο ούτε περιορίζονται μόνο στους Έλληνες- προσφέρει δύο υποτροφίες αξίας 7.000 δολαρίων ($ 700×10 μήνες) σε Έλληνες προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε ελληνικό Πανεπιστήμιο. 

Οι Τούρκοι χορηγοί 

Η  γειτονική Τουρκία έχει νομοθετήσει υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων που βασίζονται ως επί το πλείστον στις χορηγίες των ιδιοκτητών τους και τα δίδακτρα. Σημειωτέον πως η αλλαγή αυτή έγινε τη δεκαετία του ’80. Οι μεγάλες οικογένειες των Κοτς και Σαμπάντζι αποφάσισαν να φτιάξουν πανεπιστήμια. Το παράδειγμά τους ακολουθούν και άλλοι όπως π.χ.  ο Χουσνού Οζγεγίν, ο επιχειρηματίας που πούλησε μέρος της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα, που αποφάσισε να διαθέσει το 20% από την εξαγορά της Τράπεζας,  ώστε να ιδρυθεί νέο ιδιωτικό πανεπιστήμιο!. 

Η  γειτονική Τουρκία, σημείωνε παλιότερα σε ρεπορτάζ του το »Βήμα»,  βλέπει πολλά Πανεπιστήμιά της, κυρίως μη κερδοσκοπικά, να καλπάζουν στις λίστες με τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο. Κατανοώντας την επιθυμία πολλών οικογενειών, προερχόμενων όχι μόνο από τα παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και από πόλεις της Ανατολίας, να σπουδάσουν τα παιδιά τους, τόσο το κράτος όσο και κορυφαία ονόματα της τουρκικής επιχειρηματικής ελίτ ενθάρρυναν τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα ιδρύματα αυτά συγκεντρώνονται στις δύο μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, την Αγκυρα και (κυρίως) την Κωνσταντινούπολη. Καταφέρνουν μάλιστα χάρη στην άψογη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και στο γεγονός ότι είναι αγγλόφωνα να προσελκύουν φοιτητές από πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό, δεν είναι βέβαια όλα τα πανεπιστήμια της Τουρκίας πρώτης ποιότητας. Τα ιδιωτικά Μπίλκεντ (αγγλόφωνο), Κοτς, Σαμπάντζι και Μπιλγκί, καθώς και τα Πανεπιστήμια του Βοσπόρου, της Αγκυρας, της Κωνσταντινούπολης, το Πολυτεχνείο της Πόλης και φυσικά το κρατικό αγγλόφωνο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής (Middle East Technical University-METU)  στην Αγκυρα, είναι τα καλύτερα. Ανοίγουν όμως και Πανεπιστήμια σε πόλεις της Ανατολίας, όπως η Καισάρεια και τα Αδανα, που εντάσσονται όλο και πιο δυναμικά στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Τουρκίας και όπου υπάρχει μεγάλος νεαρός πληθυσμός. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όλο και περισσότερα παιδιά μουσουλμάνων στην εκπαίδευση

Στρατιωτικές Σχολές. Έτοιμο το νομοσχέδιο που παίρνει τη διοίκηση από τους καθηγητές

Η Τουρκία ψάχνει «εγκεφαλους» από την Αφρική