Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Κατασχεθέν παράνομα οικόπεδο στην Κωνσταντινούπολη – στο οποίο εν συνεχεία χτίστηκε Τζαμί- επεστράφη στον Ελληνα ιδιοκτήτη του, κληρονόμο του Οικουμενικού Πατριάρχη Μάξιμο Ε’ (1946-1948)! Ο κληρονόμος δεν αξιώνει το γκρέμισμα του Τζαμιού- όπως θα μπορούσε- και ζητά μόνο την αξία του οικοπέδου που είναι 12 εκ. δολάρια.
Η ιστορία που δείχνει και τις αδικίες, κλεψιές κατατρεγμούς, διώξεις και όλα τα κακά του κόσμου που υπέστησαν οι Ελληνες της Πόλης σε διάφορες περιόδους από το Τουρκικό κράτος, είναι σήμερα πρωτοσέλιδη στην Milliyet, με τον τίτλο «Το τζαμί επιστράφηκε στον Πατριάρχη».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το οικόπεδο, των 1.190 τ.μ, στην περιοχή Φενερ Μπαχτσέ, πέρασε από μεγάλο νομικό αγώνα. Το οικόπεδο είχε αγοραστεί το 1949 από τον Ερνέστου Βαπουρτζή, συγγενή του μέχρι την προηγούμενη χρονιά Οικουμενικού Πατριάρχη Μάξιμου Ε’ (αναφέρεται και ως Πατριάρχης Βαπουρτζή, που ήταν το κοσμικό όνομα της οικογενείας του).
Σε αυτό το οικόπεδο το 1985 έγινε κατάσχεση, βάση του λεγόμενου (Μυστικού) Διατάγματος του 1964, που περιόριζε τις αγοραπωλησίες για τους Έλληνες πολίτες. Η δέσμευση των ελληνικών περιουσιών της Πόλης ήλθε ως επακόλουθο των μαζικών απελάσεων χιλιάδων Ελλήνων της Πόλης το 1964.Τότε μ’ αυτήν την αιτιολογία, το ακίνητο κατασχέθηκε και πέρασε στο Θησαυροφυλάκιο του τουρκικού Κράτους. Το 1986 κατεδαφίστηκε το αρχοντικό που ήταν στο οικόπεδο και οικοδομήθηκε Τέμενος.
Ο τελευταίος κληρονόμος του Βαπουρτζή ξεκίνησε δίκη το 2008. Μετά το δικαστικό αγώνα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι »το Διάταγμα του 1964 είναι προσωρινό μέτρο και δεν μπορεί να εξαλείψει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Με την αιτιολογία αυτή, ζήτησε ο τίτλος ιδιοκτησίας να δοθεί στους κληρονόμους του πρώην Οικουμενικού Πατριάρχη Μάξιμου Ε’.
Μεγαλόψυχος ο 92χρονος κ. Παπαμανωλάκης
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας επικύρωσε την απόφαση και ο τελευταίος κληρονόμος κ. Παπαμανωλάκης, ετών 92, δήλωσε στην εφημερίδα :»Το τέμενος είναι ιερό. Δε θα ζητήσω να κατεδαφιστεί, αλλά θέλω την αξία του οικοπέδου».
Ο δικηγόρος του Παπαμανωλάκη, κ. Μπαρίς Ταν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, είπε ότι το Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο συμπεριφέρθηκαν με ουδετερότητα και χωρίς προκαταλήψεις.
Πως ο Θ.Πάγκαλος απαίτησε και καταργήθηκε το Διάταγμα
Να θυμίσουμε ότι το ( Μυστικό) Διάταγμα εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 1964 και περιελάμβανε περιοριστικά μέτρα για πράξεις ιδιοκτησίας ή γενικά περιουσίας των Ελλήνων της Τουρκίας. Π.Χ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, επιτρεπόταν η ανάληψη μόνο 1.500 λιρών το μήνα για όσους δεν είχαν εισόδημα από εργασία. Οι Έλληνες υπήκοοι δεν είχαν ούτε κληρονομικά δικαιώματα πια. Μερικοί πρόλαβαν να βγάλουν στα γρήγορα διαζύγιο, ώστε να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στις συζύγους. Σε πολλές περιπτώσεις εργοστάσια και μαγαζιά καταλήφθηκαν ότι από τοπικούς παράγοντες. Αυτό διήρκεσε μέχρι το 1987, οπότε διέρρευσε το ( Μυστικό) Διάταγμα και ο τότε υπουργός κ. Θ. Πάγκαλος το παρουσίασε στην Κομισιόν, κατά τις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση Οζάλ με την Ε.Ε. Έτσι αναγκάσθηκε η Τουρκία να το ανακαλέσει με ανάλογες διοικητικές πράξεις του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδόθηκαν επί πρωθυπουργίας του Τουργκούτ Οζάλ. Αρκετοί κατάφεραν τότε και πούλησαν τις περιουσίες τους, παραμελημένες επί 25 χρόνια. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί όμως είχαν εξανεμισθεί από τον πληθωρισμό.Άλλοι ξεκίνησαν δικαστικούς αγώνες, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.Έχουν υπάρξει και καταδίκες της Τουρκίας για τέτοιες περιπτώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - έτσι η Άγκυρα φοβούμενη τιμωρία με μεγαλύτερες αποζημιώσεις, άρχισε να κάνει πίσω.
Διαβάστε ακόμη: