Εκβιασμός Ερντογάν ενώπιον Μέρκελ για μουφτήδες και τζαμί!

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ωμό εκβιασμό της Αθήνας επιχείρησε  εκ νέου ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν ενώπιον της Καγκελαρίου Μέρκελ ζητώντας για ένα θέμα που αφορά καθαρά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία να «ρυθμισθού»  δύο άλλα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας και το τζαμί της Αθήνας – δηλαδή δύο άσχετα με την Τουρκία ζητήματα.
   
Συγκεκριμένα κατά  την συνάντηση Ερντογάν –Μέρκελ με θρησκευτικούς ηγέτες κοινοτήτων της Τουρκίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε, κατά την εφημερίδα Haberturk,είπε ότι ελπίζουν πως θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στην Χάλκη. Τότε ο κ. Ερντογάν, γράφει η εφημερίδα,  έθεσε ως όρο το θέμα του διορισμού εκλεγμένου Μουφτή από την Ελλάδα στην Δυτική Θράκη και το θέμα τεμένους στην Αθήνα - και πρόσθεσε προκλητικά: « Εάν επιλυθούν αυτά τα δύο θέματα τότε μπορεί να ρισκάρω και να ανοίξω την Θεολογική Σχολή».

Γενικότερα όμως η συνάντηση του κ. Ερντογάν με την Καγκελάριο Μέρκελ και τους επικεφαλής των θρησκευτικών κοινοτήτων Τουρκίας οδήγησε σε έντονες συζητήσεις όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου  NTV. Τα θέματα που ξεχώρισαν στην συζήτηση ήταν  το Μοναστήρι Μορ Γαμπριέλ και η Θεολογική Σχολή Χάλκης.

Κόντρα Ερντογάν -Μέρκελ για το Μοναστήρι

Όταν ο Μητροπολίτης του Μοναστηρίου των Συροχαλδαίων Μορ Γκαμπριέλ , Σαμουέλ Ακτάς είπε ότι δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα αναφορικά με α ακίνητα των μοναστηρίων και την θέση του , άρχισε συζήτηση μεταξύ του Τούρκου  Πρωθυπουργού Ερντογάν και της Καγκελαρίου Μέρκελ. Ο κ. Ερντογάν είπε « Υπάρχουν δύο δίκες . Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για την υπόθεση αναφορικά με το δάσος. Αν ήταν έκταση του Θησαυροφυλακίου θα μπορούσαμε να βρούμε κάποια άλλη λύση». Η Μέρκελ στο σημείο αυτό είπε « Πρόκειται για ένα μοναστήρι 1600 ετών. Δεν είναι δυνατόν ένα μοναστήρι να μην έχει δάσος. Στην Γερμανία όλα τα μοναστήρια έχουν δάσος. Δεν μπορώ να καταλάβω το ότι εδώ δεν υπάρχει δάσος.»

 Η απάντηση του κ. Ερντογάν ήταν « Εκεί είναι Γερμανία. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει». Όταν  η κ Μέρκελ είπε πως «είναι ένας πολύ αξιόλογος τόπος για τον κόσμο» , ο Ερντογάν απάντησε : « Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην Δικαιοσύνη. Το θέμα έχει φθάσει στο ΕΔΑΔ, εκεί μπορεί να επιλυθεί» .

Επίσης επισημαίνει από τα ΜΜΕ ότι κατά την συνάντηση της κ. Μέρκελ παρουσία του κ.  Ερντογάν με εκπροσώπους των θρησκευτικών μειονοτήτων Τουρκίας δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των Αλεβιτών και τονίζει ότι αυτό ήταν μια ακόμη «έκπληξη» για την γερμανική πλευρά

Αντιδράσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου  φέρονται να αντέδρασαν στα παράπονα αυτά και οι εκπρόσωποι των άλλων κοινοτήτων. Έγινε γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των Προτεσταντών, Καθολικών και Εβραίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα βήματα που πράττονται σχετικά με τις μειονότητες , αν και καθυστερούν τα νομικά χρονοδιαγράμματα.Ο Αρμένιος αναπληρωτής Πατριάρχης Αράμ Ατεσιάν φέρεται να είπε πως μετά τις ρυθμίσεις αναφορικά με τα ευαγή Ιδρύματα , γίνονται σοβαρές προσπάθειες προς την κατεύθυνση επιστροφής των ακινήτων τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να τόνισε ακόμα πως και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια καλείται στην Πρωθυπουργία και στην Βουλή , αποτελεί μια ένδειξη για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις για Χάλκη στην συνάντηση Μέρκελ – Βαρθολομαίου

 
 »Οxı» της Μέρκελ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Στην Καππαδοκία η Μέρκελ