«Έκλεισε» ο Έβρος περνάνε από Αιγαίο οι μετανάστες – Στοιχεία Frontex

Ενώ  ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που αποπειράθηκαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα  το 2013  (107.365) αυξήθηκε κατά 48%  έναντι του 2012, αυτοί που επιχείρησαν να μπουν  στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο κατά το ίδιο έτος είναι λιγότεροι εξαιτίας, κυρίως, των πολιτικών των ελληνικών Αρχών να «ασφαλίσουν» τα βόρεια σύνορα της χώρας ( στον Εβρο) με την Τουρκία. Ωστόσο, αυτό το κλείσιμο των συνόρων (στον Εβρο) οδήγησε πολλούς μετανάστες να προσπαθήσουν να διασχίσουν το Αιγαίο, ένα πιο επικίνδυνο πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο οποίο, τους τελευταίους μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. 

Αυτά είναι, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex - που δημοσίευσε σε άρθρο της  η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Wall Street Journal (WSJ)-  τα βασικά δεδομένα της »λαθρομετανάστευσης» προς την Ευρώπη όπου, όπως βλέπουμε, ο λεγόμενος <<φράχτης Παπουτσή>> στον Εβρο έχει αποδειχθεί σημαντικότατος ανασχετικός παράγοντας.Μάλιστα αν λάβουμε  υπόψη ότι συνολικά έχουμε αύξηση σχεδόν 50% και ροές από την Αν Μεσόγειο μικρότερες, η αποτελεσματικότητα του <<φράχτη>> ίσως αποδειχθεί <<πολυτιμότερη>>.

Μετράει στις ευρωεκλογές

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου συντονισμού των 28 κρατών- μελών, καταδεικνύουν την πίεση που υφίσταται η ΕΕ, καθώς ο πόλεμος, η καταπίεση και οι οικονομική δυσχέρεια οδηγούν χιλιάδες στο να εγκαταλείψουν τις γείτονες χώρες. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται σημαντικό και για τις ευρωεκλογές, εκτιμά το δημοσίευμα, καθώς η μετανάστευση έχει αναδειχθεί ως κεντρικής σημασίας ζήτημα για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Η έκθεση  της Frontex, πέραν των προαναφερθέντων,  επισημαίνει πως  δεκάδες χιλιάδες μεταναστών φθάνουν από τη Συρία και την Ερυθραία, ενώ ο αριθμός των μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη, στις ιταλικές ακτές τριπλασιάστηκε το 2012 και έφτασε σε περισσότερους από 40.000.

Λιγότερες συλλήψεις  διακινητών

Στην συνέχεια το δημοσίευμα ει επισημαίνει ότι η επίδοση των κρατών μελών στη σύλληψη των διακινητών είναι χειρότερη το 2013, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι εθνικές Αρχές συνέλαβαν 6.902 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μείωση 11%.

«Οι απόψεις εντός της Ευρώπης είναι έντονα αποκλίνουσες σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπισθεί καλύτερα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ιδιαίτερα στον Νότο πρέπει να ενισχυθούν- μια προσέγγιση υπό την ονομασία «Ευρώπη Φρούριο». Στον αντίποδα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλελεύθεροι, υποστηρίζουν τη δημιουργία περισσότερων νομίμων οδών, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Για το θέμα των προσφύγων από την Συρία το δημοσίευμα αναφέρει  ότι «50.000 πρόσφυγες από τη Συρία δέχθηκαν οι χώρες της ΕΕ το 2013 (22.700 ήταν το 2012) με τους περισσότερους από αυτούς να πηγαίνουν στη Γερμανία και τη Σουηδία. Ο αριθμός αυτός, αν και μεγάλος, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, εάν τον συγκρίνει κανείς με τα τρία εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία».

Διαβάστε ακόμη:

Frontex: «Να περιπολεί και στις τουρκικές ακτές» – Ποιος κάνει τη πρόταση


Toύρκος δουλέμπορος: «Η τουρκική ακτοφυλακή μας στήριζε!» Κυνική ομολογία